2024-08-11
中環The L. Place全幢大廈都好多餐廳選擇,算係中環返工既朋友仔必去既地方,今次探索其中一間位於5樓既中菜品嚐美饌,前身為 #三小漁。🏠 餐廳: #六如📍地址: 中環皇后大道中139號The L. Place 5樓#黑磚豆腐 配 #川香口水瓜超級香脆黑色外皮配搭內部超嫩的豆腐,已經很吸引,再加上用川式口水汁再搭配西瓜,非常新奇又特別食法,店員仲話算係招牌特色菜。#蓮藕蜜椒骨切片薄薄香脆蓮藕再加甜甜蜜蜜蜜椒骨,每口都好配白飯或者酒品,好吃非常。#聖子皇(只)限時優惠$68一隻聖子,有成手掌咁長,可以選擇黑蒜或者剁椒蒸,簡單調味又吃出聖子鮮味。#脆皮風沙雞餐廳皇牌菜式,有少少份子料理感覺,煙燻整隻雞令雞帶有焦香味覺,而且雞肉肉質嫩滑唔乾身。#椒絲腐乳通菜熱辣辣有鑊氣通菜,腐乳味出眾,非常搭配!最後仲品嚐左 #桃膠燉手工千絲 、 #法式焦糖燉蛋 ,甜品完全比得上甜品店糖水,值得一試!
🏠 餐廳: #六如
#黑磚豆腐 配 #川香口水瓜
#蓮藕蜜椒骨
#聖子皇(只)
#脆皮風沙雞
#椒絲腐乳通菜
熱辣辣有鑊氣通菜,腐乳味出眾,非常搭配!
最後仲品嚐左
#桃膠燉手工千絲 、
#法式焦糖燉蛋 ,甜品完全比得上甜品店糖水,值得一試!