2023-12-17
今次去咗中環食fine dining,餐廳主廚有多年法餐經驗,並將法國菜元素加入日菜中,菜式富有創意,還精心選用優質食材,並以獨特嘅烹調方法,令你一吃難忘!套餐有齊starter、cold entrée、hot Entrée、main 同dessert,我地每人叫一款,可以試齊唔同菜式。製的鵝肝與平時吃到的大有不同,鵝肝細膩滑嫩,味道鮮甜,並有著獨特的醇厚香氣,很Creamy! 而很fresh,吃到清新感,鮮甜多汁!StarterFoie Gras terrine鵝肝配搭蘋果片同炸豆腐,配搭別具特色,鵝肝細膩滑嫩,口感creamy。Tomato salad沙律用了來自法國嘅番茄,口感清新,味道鮮甜,配搭芝麻醬,提升味道層次。Cold EntréePrawn Tartare生蝦他他用左水晶蝦配乳酪醬,乳酪醬帶出蝦嘅鮮甜味,口感黏黏的。Beef Tartare生牛肉他他用 了M4+和牛里肌肉,配上了一隻鵪鶉蛋黃,吃前先拌均可令牛肉更嫩滑。Hot EntréeEgg Bomb炸蛋選用了日本蘭王蛋,外表金黃酥脆,切開就係橙黃色嘅蛋黃汁,入口蛋味香濃,配以黑松露醬,味道層次更豐富。Soup of
很fresh,吃到清新感,鮮甜多汁!
Starter
Beef Tartare
Hot Entrée
Egg Bomb
Soup of the day
南瓜湯味道濃郁,而且好杰身,夠曬原汁原味。
Main
Lobster
以迷迭香煙燻龍蝦尾肉,入口淡淡煙熏味,但完全無遮蓋到龍蝦嘅鮮味,配菜係千層薯仔,味道非常有驚喜。
Duck
油封鴨腿皮脆肉嫩,鹹香味濃,配上千層薯仔,大廚話呢個菜式係佢拿手菜式之一,黎到一定要試下。
Dessert
Créme brûlée
用日本蛋整真嘅Créme brûlée,真係特別好食,蛋味香濃,口感順滑,仲有脆脆嘅焦糖,真係好想再encore。