2022-04-13
中環這間新開咖啡店源於日本京都,主打精品咖啡,同埋鬆餅、焦糖布甸等甜食,亦有供應吐司、意粉和全日早餐等主食。中午咖啡店門口廚櫃擺放了精緻復古咖啡杯,相當吸睛。Sonia Coffee最近同網店Just for Monchi合作,有寄賣爆餡大幅,雪櫃放滿造型可愛嘅Monchi,我地都係衝著大幅而嚟。🍽️ 輕盈全日早餐🍳有牛角包、沙律菜、炒雜菌、炒滑蛋和照燒雞扒。牛角包同雞扒都是迷你size,其他野份量都好少,真的超輕盈! 食物無驚無喜,炒蛋不算特別滑,仲有擺盤問題,牛角包同沙律菜擺埋一齊,牛角包包底有被沙律菜的水份沾濕。🍽️ 日式火腿牛油果白汁意粉🍝意粉並不是將牛油果打成泥伴入白汁的做法,同我所想中有分別。依個係就咁白汁火腿意粉加入切片牛油果,味道不錯,意粉有彈性,白汁稀濃度適中,味道偏淡。以依個份量來計,單購食物CP值不高,我就不夠飽,可能日本人胃口比較細。午市套餐可以優惠價$15加購飲品;$30加購忌廉焦糖吉士布甸🍮
🍽️ 輕盈全日早餐🍳
🍽️ 日式火腿牛油果白汁意粉🍝