2022-12-23 25 瀏覽
一路寫呢個食評一路好掛住當晚喺Woke食嘅晚餐😍 踏入12月呢個要成日慶祝嘅月份,特登揀咗喺中環地段嘅西餐廳🍴食好嘢😋 叫咗佢哋嘅Festive Dinner Menu,由頭盤到甜品都睇得出廚師嘅用心製作,將每道食物都擺得好精緻比客人品嚐👍🏻StarterSanta’s Norwegian Salmon 2 waySpicy Salmon Belly Tartare + flavoured Salmon Cucumber Jelly微辣嘅三文魚腩他他😍 同一個紅菜頭嘅JellyWinter Indulge Foie Gras 3wayPan Seared Foie Gras + toast duck terrine + foie gras mousse crème brulee鵝肝三重奏,三個前菜都係鵝肝整嘅🥰 其中令我覺得好impressed係鵝肝cream brûlée,小編第一次食,有好重嘅鵝肝味Soup Rich Boston Lobster Cappuccino有驚喜!佢整到好似cappuccino 咁可以用匙羹先飲上面嘅泡泡,跟住再飲龍蝦湯😆StarchLobster Ta

Starter
微辣嘅三文魚腩他他😍 同一個紅菜頭嘅Jelly

Winter Indulge Foie Gras 3way

Soup

Starch
Lobster Tail Linguine (lemon herb butter sauce)
龍蝦肉實淨,起咗殼方便客人分享,配上檸檬香草牛油醬,意粉🍝亦炒得好香,硬度適中!最怕啲意粉整到軟林林

Christmas Creamy Turkey Risotto
火雞胸肉意大利飯,雖然好creamy但仍然食到粒粒分明嘅飯粒😋

Main
Chilean Sea Bass+ Nippon White Soup
魚整得好嫩滑,入面仲有豆腐蘿蔔等等嘅配菜,清清地亦都好暖胃☕️

WOKE ON WELLINGTON
Wellington Beef Tenderloin
酥皮面香脆,包住威靈頓牛柳,仲夾住濃郁嘅蘑菇醬好香啊😆,肉味好重👍🏻

Dessert Red Wine Sauce Poached Pear + tofu ice cream
法式紅酒煮嘅啤梨裏面係香濃嘅豆腐味雪糕🍦係一款好特別嘅甜品結束呢一餐😋

餐廳無論係環境定佈置都好正,好有氣氛✨ 食物質素同價錢成正比🌟其實餐廳亦唔係用一啲十分昂貴嘅食材,但係睇得出餐廳對於食物嘅質素同埋賣相都好高要求,非常講究,注重細節嘅客人一定會滿意🥰 店員亦都好友善咁介紹每個菜式,服務好好,係一個非常好嘅用餐體驗👍🏻👍🏻