2023-03-13
最近發現原來屋企附近有架巴士可以去中環,就同屋企人試下搭,順便去中環街市行下,所以都喺附近搵野食,上網預先睇定呢間日式居酒屋,中環黎講呢間價錢都唔貴,所以就決定試下。餐廳面積不算大,牆上有一幅畫滿日本風情的畫,職員好有禮貌,亦會問客人需要茶或水。好多野都好想食,我地揀左:串燒:雞軟骨($35):呢度雞軟骨好特別,值得一試,唔係平常食開一粒粒的雞軟骨,而係雞胸Y字形一條條的雞軟骨,點餐時職員亦會好細心講解。未試過亦好有興趣,所以都好期待。雞軟骨帶有調味,非常香口,而且軟骨夠脆,口感很好,亦會帶有少量雞肉,食嘅時有唔同嘅口感,非常特別,很美味。雞翼($45):剪開了兩條骨來燒,方便進食,雞翼燒得皮脆肉嫩。雞腎($35):這是一向都會點的串燒,雞腎真的很適合做串燒啊。雞肝($35):職員介紹這是日本雞肝,燒得剛剛熟,所以咬開會帶粉嫩色,雞肝用料新鮮,口感柔軟,吃得出食材的高質。豚腩($48):燒得又靚又香,脂肪燒得很香,豬肉口感柔軟,兩件豬腩中間有洋蔥,洋蔥亦很香口,配豬腩都好夾。燒油甘魚鮫($138):油甘魚鮫燒得很香,魚肉亦很嫩滑,配上檸檬汁帶出魚的鮮味。松葉蟹膏蟹肉炒飯($158):炒
好多野都好想食,我地揀左:
串燒:
未試過亦好有興趣,所以都好期待。
雞翼($45):
剪開了兩條骨來燒,方便進食,雞翼燒得皮脆肉嫩。
雞腎($35):
這是一向都會點的串燒,雞腎真的很適合做串燒啊。
雞肝($35):
豚腩($48):
燒油甘魚鮫($138):
油甘魚鮫燒得很香,魚肉亦很嫩滑,配上檸檬汁帶出魚的鮮味。
松葉蟹膏蟹肉炒飯($158):
炒飯炒得很靚,粒粒分明,把蟹籽拌勻然後進食,蟹籽增加炒飯口感。
呢度位置比較僻,不過餐廳好有日本風味,而且店員有禮,亦會主動加茶,是和朋友談天的好地方。