2024-10-13
今日同朋友嚟咗中環威靈頓街嘅「海言どんぶり専門店」,真係超級滿足呀!😋 呢間餐廳雖然位於地庫,但係環境舒適乾淨,充滿日式簡約風格,坐喺吧枱仲可以欣賞師傅嘅精湛刀工添!🤩睇OpenRice啲食評,個個都大讚佢哋嘅魚生丼飯新鮮高質,果然名不虛傳!我哋叫咗兩個招牌菜:海言廚師發辦魚生飯 (特上) $430嘩!一上枱真係嘩咗一聲!😍 十幾款唔同嘅時令刺身,件件都油潤光澤,鋪滿成個飯面,好似一件藝術品咁!師傅仲好細心咁逐一介紹每款魚生,建議食嘅次序,真係好貼心!🥰 我最鍾意海膽,入口即溶,鮮甜creamy,真係人間美味!吞拿魚腩、油甘魚、鯛魚等等,全部都好新鮮,口感一流!👍🏻 醋飯份量啱啱好,酸酸甜甜,同魚生簡直係絕配!💯江戶前散壽司 (特上) $370呢個散壽司都非常出色!🍱 傳統嘅江戶前壽司,用咗醬油、醋等等醃製過嘅魚生,味道更加濃郁!除咗新鮮刺身之外,仲有腐皮、玉子、漬物等等,配搭豐富!加上特製嘅醋飯,口感層次豐富,令人一啖接一啖!🤤套餐仲包埋沙律🥗、茶碗蒸🍮同麵豉湯🥣,沙律菜新鮮爽脆,茶碗蒸滑溜可口,麵豉湯味道香濃,為呢餐畫上完美句號!💖總括嚟講,「海言どんぶり専門店」真係一間高質嘅
海言廚師發辦魚生飯 (特上) $430
江戶前散壽司 (特上) $370
總括嚟講,「海言どんぶり専門店」真係一間高質嘅日式餐廳!食材新鮮,味道出色,服務貼心,環境舒適!無論係同朋友聚餐定係情侶約會都非常適合!💕 下次一定會再嚟試吓其他丼飯!😋 強力推薦俾鍾意食魚生嘅朋友仔!👍🏻
#海言どんぶり専門店 #中環美食 #日式料理 #魚生丼 #廚師發辦 #江戶前壽司 #omakase #hkfoodie #相機食先 #美味しい #高質享受 #必食推介