2024-02-05 61 瀏覽
上星期去咗食法日 fusion ,同餐廳主廚ChefJohn好好傾、原來佢有多年既法國菜經驗 、佢每日都會用空運新鮮嘅食材,用心為客人炮製美食,言談間覺得他是完美主義者💕Tomato Salad用了法國蕃茄🍅,鮮甜juicy 、再加上法國芥末、酒及芝麻醬、係一道開胃前菜Foie Gras terrine為咗令鵝肝沒有蘇味、首先將新鮮鵝肝既血管抽走、再慢煮再定型、之後再將油脂抽走、真的好花機👍🏻!鵝肝口感口感綿滑、再配上自家製的醬料及脆脆雲吞皮、完全冇油膩感、口感層次豐富!Beef Tartare x Prawn TartareBeef 🐂Tartare :採用澳洲和牛牛柳部份、肉質好鮮嫩!廚帥為咗牛肉更加有口感、所以堅持手切不用機器、令到肉味更突出!Prawn 🦐Tartare:採用法國水晶蝦,比普通的蝦更更鮮甜及爽口彈牙!到最後可以用紫蘇葉包住食、好特別呢!Cordon Bleu chicken roll這個雞卷將多種食材:芝士🧀、雞肉🍗、火腿卷成再去炸至金黃色!雞卷外脆內嫩, 雞肉juicy, 再加上流心芝士及秘製醬汁好好食!而另外千層奶油焗薯仔、係要將薯仔切片、一層一層咁疊住,每

Tomato Salad

Foie Gras terrine

Beef Tartare x Prawn Tartare

Cordon Bleu chicken roll
這個雞卷將多種食材:芝士🧀、雞肉🍗、火腿卷成再去炸至金黃色!雞卷外脆內嫩, 雞肉juicy, 再加上流心芝士及秘製醬汁好好食!而另外千層奶油焗薯仔、係要將薯仔切片、一層一層咁疊住,每層都加入cream再去焗、這個出面唔係好多地方有得食、好正呢!

Duck conflict
一上堂已經聞到好香,這個我朋友叫的, 因為我本身唔鍾意食鴨 、好怕有蘇味!不過主㕑叫我試吓,因為他已把鴨的油脂全部去除、係唔會有蘇味的!結果真的冇令我失望、有肉汁、而且冇蘇味、👍🏻

Ox tongue
牛舌口感彈牙有嚼勁、外表微焦內裡好粉嫩 、再加上廚帥秘製方法、好好味!

Creme Brûlée
這是我喜歡法國甜品之一、用了日本蘭黃雞蛋、所以蛋味濃郁、偏橙黃色、好creamy、而焦糖做到金黃脆口,好好食🩷

總括而言,這裏每一道菜製作工序繁複,看得出主廚對廚藝非有heart,下次一定會再來❣️