2021-07-25 66 瀏覽
中環中心旁嘅機利文新街以往都係一啲平民食肆茶餐廳,最近開咗間新嘅小店,專賣 scones 鬆餅。店舖走木系嘅風格,配上好多乾花裝飾、給人清新嘅感覺。Osmanthus Oolong Cake桂花烏龍蛋糕,喺三個蛋糕之中呢個蛋糕比較失色,茶味唔夠濃。Lemon Mini Bundt Cheesecake呢個蛋糕相對其他cheesecake外層比較厚實,內裏唔算好鬆散,芝士味唔濃,外層的糖霜與內裏嘅檸檬果泥,甜酸度適中。Raspberry & Sansho Cake其實好友原本只係買咗頭兩個蛋糕,後尾再俾錢買埋呢個,而呢個反而係三個蛋糕之中最好食嘅一個😋😋,外層鋪佈Raspberry 糖漿,再加上入面嘅 puree,味道極之突出。Matcha Latte & Coffee with Oat Milk今日4點幾先至嚟到,食唔到鬆餅,鋪頭雖然話5點閂門,但係店主同我哋講可以坐到5:30,服務態度非常之好下次會再嚟幫襯。

Osmanthus Oolong Cake
桂花烏龍蛋糕,喺三個蛋糕之中呢個蛋糕比較失色,茶味唔夠濃。

Lemon Mini Bundt Cheesecake

Raspberry & Sansho Cake