2023-02-01 274 瀏覽
☁️ 終於去咗中環食scones,平時係要排好耐隊!今次媽咪們,晨早流流餐廳啱啱開門,就帶我哋做陪食狗去食個早餐!店員都好有善,好鍾意同我哋玩❤️🐶 狗仔需要坐喺室外食物推介🥯原味scones
☁️
終於去咗中環食scones,平時係要排好耐隊!

店員都好有善,好鍾意同我哋玩❤️🐶 狗仔需要坐喺室外

食物推介🥯
原味scones
2023-01-17 520 瀏覽
原味4.3牛乳麻糬捲蛋 🍰(8/10)原味的戚風蛋糕 蛋糕體同樣很濕潤 喜歡它的餡料有Q彈的麻糬 口感更豐富 店家選用了4.3牛奶 口感更順滑 奶香很重 很喜歡附上的biscoff醬汁 不過存在感偏低 🌟招牌原味小麥司康 🍞(10/10)這大概是我最近吃過最好吃的司康吧 配上自家製的mascarpone cream 口感順滑 完全不會膩了 cafe主打用日式麵粉跟雞蛋 而且跟一般的司康不一樣 這家還加了小麥粒, 所以口感更鬆脆 有點餅乾的口感 紫薯芋泥沖繩黑糖麻糬bagel 🥯(7.5/10)我本身不太喜歡芋泥 所以這個一般般 不過貝果的包體也偏硬 黑糖醬是分開上的 建議不要全倒上喔 不然會過甜 Tiramisu 3.0橙酒巧克力捲蛋 🍫 (8.5/10)巧克力口味的戚風蛋糕配上mascarpone cream 加上濃厚的黑巧克力醬而微微橙酒的味道 戚風蛋糕很濕潤 沖繩黑糖紫薯芋泥拿鐵 ☕ (iced) (7.5/10)這杯有點像剛才芋泥黑糖貝果的飲料版本 黑糖味道很突出 丸九小山園抹茶拿鐵 (iced) 🍵(8.5/10)首先底部完全沒有抹茶粉末 所以至少是及格的 真的喝過太多粉末
原味4.3牛乳麻糬捲蛋 🍰(8/10)

🌟招牌原味小麥司康 🍞(10/10)

紫薯芋泥沖繩黑糖麻糬bagel 🥯(7.5/10)

沖繩黑糖紫薯芋泥拿鐵 ☕ (iced) (7.5/10)
這杯有點像剛才芋泥黑糖貝果的飲料版本 黑糖味道很突出

丸九小山園抹茶拿鐵 (iced) 🍵(8.5/10)
首先底部完全沒有抹茶粉末 所以至少是及格的 真的喝過太多粉末感很重的抹茶拿鐵了 另外抹茶味道很濃郁 還有點回甘

OVERALL: 大推薦🤩 (9.5/10)
身為司康控的我絕對會為了這裡的司康回訪 跟平常吃到的司康真的很不一樣呢 cafe有兩層 蠻喜歡它帶點家的感覺的裝潢 很適合來坐一整天跟朋友閒聊一下

🌟推薦
Tiramisu 3.0橙酒巧克力捲蛋
沖繩黑糖紫薯芋泥拿鐵
丸九小山園抹茶拿鐵
2022-12-16 257 瀏覽
✍️餐點介紹——◽️招牌原味司康2件配自家製馬斯卡彭忌廉及無花果醬HK$68評論:他的司康烤的很酥脆,甚至感覺有點烤過頭了😂我要切開的時候輕輕一刀下去整個就散掉,司康裡面鬆軟口感挺好的,配上忌廉和無花果醬真的很好吃!擺盤也十分漂亮適合網美來打卡☺️◽️丸久小山園抹茶拿鐵 HK$55評論:沒間咖啡廳都一定會點的抹茶拿鐵又出現了🤣這間用的是小山園若竹的抹茶粉,果然名不虛傳🤩澀味很輕甘味無窮,配上牛奶喝起來真的很濃郁很順口,抹的程度大概中抹!勵志把香港抹茶全部喝過一遍-🫵惟翔碎念✊中環是個很繁忙的地方,而這間咖啡廳藏身在一條小巷子裡,整個裝潢是以白做為底色,拍照起來格外的漂亮☺️這次我是衝著司康來的,上次在台灣第一次吃司康印象很好,所以就特地找了一間有司康的咖啡廳想再試一次,雖然好吃程度沒有在台灣吃的那間高,但也算挺不錯吃的我看openeice 上面的評價蠻普通的,可是我覺得應該算是中偏上的水平,不能說超好吃但如果我經過就會再回訪,這次讓我比較意外的是那杯抹茶拿鐵,雖然貴到嚇人(以香港物價這是正常價錢)但真的蠻好喝的😗-惟翔推薦的品項:丸九小山園抹茶拿鐵、招牌原味司康2件配自家製馬斯卡彭忌廉及無花果醬
✍️餐點介紹——

◽️丸久小山園抹茶拿鐵 HK$55

🫵惟翔碎念✊

惟翔的總評分:🌕🌕🌕🌗(滿分5分)
2022-12-05 236 瀏覽
見到呢間Cafe裝修都好靚,知道有上一層,就同朋友一齊試吓啦!因為個朋友好鍾意食scone😝😝已喺中環嘅Cafe來講,佢嘅價錢都比較合理。佢係$70就有一個意粉同埋一杯飲品,更加$5就有Americano或者latte 簡。咁我同朋友都揀咗立體,但係因為我對奶敏感,佢又冇素描揀,所以就轉左燕麥奶。川衣物奶就加埋唔記得$4定係$5。但係佢杯咖啡,用正常奶好奇怪,因為個朋友飲完之後啲奶係浮晒喺面,唔知係咩奶😂😂第一次見到係咁。但杯咖啡嘅味道都好容易入口啊,唔係酸嗰一種。意粉方面,就不過不失,佢意粉嘅份量唔多,即係適合女仔食,男仔一定唔夠。同埋意粉上面都冇咩餸,所以覺得一般,但係味道係可以嘅😆個Scone係值得推介,好似都係佢哋嘅招牌甜品。佢再想俾我哋嘅時候,又再幫我哋整返熱佢,賣相都好好睇。味道都唔錯,但比我再揀就唔會再成日嚟,因為佢個門係開住咗,只要我哋嗰scone係有啲蚊滋喺度飛來飛去,仲飛咗去cream度😅😅但係員工都好好,幫我哋換返個新嘅cream.但係坐來講,覺得比較唔舒服,所以都唔會太想再去多次。

但係坐來講,覺得比較唔舒服,所以都唔會太想再去多次。
小巷裡的𝐜𝐚𝐟𝐞以木系裝潢為主調並用乾花作點綴,營造溫暖氛圍主打的烘培甜點全是自家製作喔原本是衝著𝐬𝐜𝐨𝐧𝐞跟甜品而去的ഒ但肚子太餓全𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫了主食(笑)唯有等下次再試甜品啦ฅ՞•ﻌ•՞ฅ▸ 𝙂𝙀𝙉𝙆𝙄 𝙏𝙤𝙖𝙨𝙩 𝘽𝙤𝙭 $𝟖𝟖漢堡扒、煙三文魚及炒蛋配厚多士超豐富的組合!!味道很搭很好吃令人一口接一口不知不覺全吃光~(原本覺得份量挺多但𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞剛好)▸ 𝙎𝙘𝙧𝙖𝙢𝙗𝙡𝙚𝙙 𝙀𝙜𝙜 & 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝘾𝙧𝙤𝙞𝙨𝙨𝙖𝙣𝙩 $𝟔𝟖陣陣牛油香配炒蛋跟芝士,正꒰´•͈⌔•͈⑅꒱ 這個組合好穩陣😆 是輕食必點之選呢

小巷裡的𝐜𝐚𝐟𝐞以木系裝潢為主調
並用乾花作點綴,營造溫暖氛圍
主打的烘培甜點全是自家製作喔

原本是衝著𝐬𝐜𝐨𝐧𝐞跟甜品而去的ഒ
但肚子太餓全𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫了主食(笑)
唯有等下次再試甜品啦ฅ՞•ﻌ•՞ฅ

▸ 𝙂𝙀𝙉𝙆𝙄 𝙏𝙤𝙖𝙨𝙩 𝘽𝙤𝙭 $𝟖𝟖
漢堡扒、煙三文魚及炒蛋配厚多士
超豐富的組合!!味道很搭很好吃
令人一口接一口不知不覺全吃光~
(原本覺得份量挺多但𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞剛好)

陣陣牛油香配炒蛋跟芝士,正꒰´•͈⌔•͈⑅꒱
這個組合好穩陣😆 是輕食必點之選呢

• GENKI Toast  Box
2022-11-04 157 瀏覽
✍️餐點介紹——

◽️丸久小山園抹茶拿鐵 HK$55

🫵惟翔碎念✊

惟翔的總評分:🌕🌕🌕🌗(滿分5分)
@loftandscone 嘅products就係來自 @and_scone 同時都已經係 @pickupp.hk 上左架✨優惠碼: HKNOUS 買滿$200 減$50✨滿$298仲免運費(同一間)佢定時都有推出唔同優惠♡︎♡︎ 可以以超值價錢買你心愛嘅好西💛☆ 𝐋𝗼𝐟𝐭 & 𝐒𝐜𝗼𝐧𝐞 ✰有條大街小巷 每個人的嘴裏 見面第一句話 就是loft and scone 好食好食 依間兩層cafe 主打 scone bagel cake 🍰 等等輕食 餐廳環境簡約舒適 好適合假日來chill 下放鬆下😚而依一間咁出色嘅小店我地冇可能自私食 緊係要開心share👏 ==============================〖 招牌原味小麥司康配自家製馬斯卡彭忌廉🧁〗💰32食完依個scone 心情即刻鬆一鬆🥰 好香濃嘅小麥味徘徊係口中不散 感覺好治癒 scone 嘅口感好鬆化 脆得來又唔硬(◐‿◑) 而且仲有少少小麥粒 口感更加昇華 scone 仲配上左自家製嘅cream 口感好綿滑 味道甜而不膩 為scone 加添左一種濕潤清新嘅感覺🍀〖 Tiramisu 3.0 橙酒朱古力卷蛋🍫 〗💰6

✨優惠碼: HKNOUS 買滿$200 減$50✨
滿$298仲免運費(同一間)

☆ 𝐋𝗼𝐟𝐭 & 𝐒𝐜𝗼𝐧𝐞 ✰

〖 招牌原味小麥司康配自家製馬斯卡彭忌廉🧁〗💰32
招牌原味小麥司康配自家製馬斯卡彭忌廉

〖 Tiramisu 3.0 橙酒朱古力卷蛋🍫 〗💰68
賣相超級靚💯📸 卷蛋有好多層次同變化 好有驚喜 外層嘅tiramisu 味道好香濃 而且滲透住少少嘅橙香味🍊 令到個味道更加高級👑
卷蛋中間嘅夾心係忌廉 所以食落去會感覺更加軟滑 成個口感好smooth 一啲都唔膩👏
Tiramisu 3.0 橙酒朱古力卷蛋

〖 原味4.3牛乳麻薯卷蛋配焦糖醬及Biscoff 脆餅🍰 〗💰68
如果太多牛奶味~ 🎵🎶 咁依個卷蛋一定好好味😋 每一啖嘅卷蛋都勁smooth 而且好香濃嘅牛乳味 勁滿足 卷蛋中間有大大舊麻薯 口感好煙韌 加埋面頭嘅biscoff 脆餅同焦糖醬 多重嘅口感 多重享受
原味4.3牛乳麻薯卷蛋配焦糖醬及Biscoff 脆餅

〖 紫薯芋泥黑糖麻薯bagel 🍠 〗💰68
如果要幫依個bagel 搵一個代言人 我會搵醬爆👨🏼‍🦱因為Bagel 超級足料 係咬落去嘅moment 啲餡要爆啦🤤 成個bagel 好香紫薯味 芋泥嘅口感增加左濕潤感 加埋麻薯嘅配搭 冇咁乾身同膩👍 bagel 焗完之後變得外脆內軟 不過甜度較高 有少少膩(>﹏<)
紫薯芋泥黑糖麻薯bagel

〖 丸久小山園抺茶拿鐵🍵 〗💰50
入口有好濃嘅抹茶味 都相當回甘 抹茶控一定鐘意 佢抵讚嘅地方係奶嘅比例掌控得好好 口感好smooth 唔會有好多夥粒感👍
Matcha  Latte

〖 凍沖繩黑糖紫薯芋泥拿鐵🍠🥛 〗💰65
睇個名就知係重甜之選😋 飲落黑糖味相當突出 但係個人認為略嫌蓋過左紫薯味 味道上係甜 但唔夠香濃 不過餐廳都好有心思地加左啲紫薯芋泥粒粒 飲嘅時候更有飽足感同口感☺️鐘意紫薯甜香嘅值得一試 我認為依一杯同上面嘅紫薯bagel 二選一就可😎
紫薯芋泥黑糖麻薯bagel

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 6.5/10

☎️ N/A

想搵同類型嘅餐廳𓂀✍
#eatwithnous_cafe
#eatwithnous_上環

#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #scone #likesforlikes #hkgirl #hkdaily #photography #hongkong #hkbagel #hkdesserts #foodoftheday #pickupp #抹茶 #紫薯 #甜品 #美食 #相機食先 #貝果 #吃貨 #打卡 #手機食先 #上環美食 #卷蛋 #小店
招牌原味小麥司康配自家製馬斯卡彭忌廉
原味4.3牛乳麻薯卷蛋配焦糖醬及Biscoff 脆餅
Matcha  Latte
2022-09-14 290 瀏覽
又一間走簡約路線風cafe往往簡約風就最吸引🤤由一間網店演變為一間實體店cafeCafe以温和嘅白黃為主調 柔和燈光💡之後再配上一啲簡單乾花裝飾🪴🌾成個感覺好溫暖 好舒服主打多款唔同手工 Bagel & Scone🥯係外面望以為cafe得一層 得一少部分嘅位但其實唔係嫁 佢地有兩層🫣佢地個scone set同matcha roll cake簡直係打卡必備♥️*❣️Signature Scone Set $68> Plain Scone 2pcs> Homemade Mascarpone Cream & Fig Jam❣️Bagel from$42❣️Matcha Azuki Roll Cake $58❣️Lemon Mini Bundt Cheesecake $38❣️Hojicha Latte HOT$50 ICED$55❣️Matcha Latte HOT$50 ICED$55
又一間走簡約路線風cafe
Bagel
Matcha Azuki Roll Cake
Lemon Mini Bundt Cheesecake
2022-09-12 165 瀏覽
應該係少女們都想去嘅一間人氣cafe😝以白色及啡色作主調的木系裝潢地下一層配以落地玻璃設計 光線明亮中午嚟打卡啱晒😜而且店面仲佈置有一塊大鏡可以同同行友人自拍打卡留念📸每一處嘅擺設都頗有心思 整個用餐體驗都很滿意⭐️⭐️ 招牌原味小麥Scone ⭐️⭐️超好食嘅scone 可能平時中得太多伏 我係好滿意呢個原味小麥scone😍口感鬆化唔痴牙 而且原味更能試到牛油香同天然麵粉香 小麥粒増加口感 中間切開搽滿軟滑輕盈嘅Mascarpone cream一齊食都唔會膩😝味道:🌕🌕🌕🌕🌕⭐️⭐️ Tiramisu 3.0 橙酒朱古力卷蛋 ⭐️⭐️咖啡戚風卷蛋好鬆軟 食到Tiramisu嘅咖啡味同埋淡淡橙酒香 好多味夾埋一齊但好夾入面係Mascarpone Cream同自家製調配朱古力醬 令卷蛋好順滑😆味道:🌕🌕🌕🌕🌘⭐️⭐️ 原味4.3牛乳麻糬卷蛋配焦糖醬及Biscoff脆餅 ⭐️⭐️卷蛋包住大大舊4.3牛乳麻糬 拉到少少絲面層放上焦糖醬及Biscoff脆餅 焦糖味大增😋味道:🌕🌕🌕🌕🌘⭐️⭐️ 紫薯芋泥沖繩黑糖麻糬Bagel🥯 ⭐️⭐️Bagel 夾滿綿密芋泥同煙韌麻糬 成個bagel係爆晒餡 視覺上好震撼🤩食完超飽足 建

應該係少女們都想去嘅一間人氣cafe😝

紫薯芋泥味頗重
基本上味道同上面款bagel一樣😂

味道:🌕🌕🌕🌗🌑

2022-09-09 85 瀏覽
今日特登黎就係為左食佢個Scone,佢鬆脆唔會太多粉,無花果醬亦酸甜得宜,十分美味。另外玫瑰蜜桃果醬,玫瑰味道有啲過份蓋過蜜桃果jam嘅味道,相對上無咁好食。🥲
2022-09-06 83 瀏覽
中環木系小清新cafe🪵老是係IG出現環境真係好靚出名輕食-Scone😍今次簡左平日lunch hr去平時啲light set就無1)plain scone+ cream+玫瑰蜜桃果醬Scone口感太似餅乾脆脆的 又有啲乾有啲失望 唔係scone應有既口感🤔玫瑰味太出 搶左蜜桃既果味2)原味巴斯克芝士蛋糕🍰口感輕盈 女仔食岩岩好😚3)焦糖花生醬牛角窩夫🧇味道同奶醬多一樣牛角窩夫脆卜卜😍4)沖繩黑糖紫薯芋泥拿鐵🍠🥛紫薯味突出襯托淡淡既芋泥味😋飲哂成杯已經好飽!
中環木系小清新cafe🪵

牛角窩夫脆卜卜😍

4)沖繩黑糖紫薯芋泥拿鐵🍠🥛
紫薯味突出
襯托淡淡既芋泥味😋
飲哂成杯已經好飽!
2022-09-04 79 瀏覽
話說上次打風嚟到冇得食鬆餅,今日星期日5:00鐘係佢臨收工前來到去到舖頭見到門口有好多個鬆餅,佢嘅定價都係比較貴$68有兩個,然後使用一個食物艦載配嘅醬料分別有cream同埋jam個鬆餅好容易切打開你可以加好多cream食又來好過鬆餅比較鬆軟 唔係好重牛油味 麵粉味剛剛有啲似食餅乾嘅感覺舖頭裝飾買幾多錢呀好適合打卡同埋hea 除咗鬆餅佢仲有其他咖啡意粉甜品如果定價平啲就好啦呢度去中環中心附近嘅, 佢嘅門面同隔離嘅舖頭與眾不同

配嘅醬料分別有cream同埋jam

個鬆餅好容易切打開你可以加好多cream食
又來好過鬆餅比較鬆軟 唔係好重牛油味 麵粉味剛剛
有啲似食餅乾嘅感覺

舖頭裝飾買幾多錢呀好適合打卡同埋hea
除咗鬆餅佢仲有其他咖啡意粉甜品
如果定價平啲就好啦

呢度去中環中心附近嘅, 佢嘅門面同隔離嘅舖頭與眾不同
2022-09-04 72 瀏覽
唔知大家feel唔feel到秋意呢🍂 有少少涼風加天氣晴朗既太陽溫暖感超舒服🥰 出去行下行愉都開心d、影下相都靚d☀️ 行到攰就坐下cafe飲返杯啡食件cake🍰outdoor seating都唔熱仲好chill! 呢度既scone特意用日本小麥粉整scone, 粒粒口感之餘仲好有麥香🌾, 同出面食既完全唔同!仲配埋homemade mascarpone cream!卷蛋都非常鬆軟濕潤Tiramisu配橙酒呢個口味好特別好濃郁Bagel超爆餡, 芋泥綿密, 淋小小黑糖上去調下味幾特別 最鍾意個包體夠哂煙韌野飲多元化☕️, 冷熱都有好多選擇, 偏日系呢度仲有好多乾花擺設, 打卡一流
日本青森蘋果接骨木花梳打

outdoor seating都唔熱仲好chill!

招牌原味小麥司康

仲配埋homemade mascarpone cream!
招牌原味小麥司康配homemade mascarpone cream

卷蛋都非常鬆軟濕潤

原味4.3牛乳麻糬卷蛋配焦糖醬及biscoff脆餅

Tiramisu配橙酒呢個口味好特別好濃郁

Tiramisu 3.0 橙酒朱古力卷蛋

Bagel超爆餡, 芋泥綿密, 淋小小黑糖上去調下味幾特別
最鍾意個包體夠哂煙韌

紫薯芋泥沖繩黑糖麻糬bagel

野飲多元化☕️, 冷熱都有好多選擇, 偏日系
日式黃豆粉豆乳拿鐵
焙茶拿鐵

呢度仲有好多乾花擺設, 打卡一流

10 分鐘 (堂食)
日本青森蘋果接骨木花梳打
原味4.3牛乳麻糬卷蛋配焦糖醬及biscoff脆餅
焙茶拿鐵
  • Scone Set
  • Scone  set
2022-08-26 109 瀏覽
呢度係中環街市附近,係一種茶餐廳隔離就有一間白色鋪面嘅餐廳,佢同隔離嘅舖頭與眾不同,你好用容易會見到佢今日我lunch time來做食咗一個意粉set, 佢係包埋一杯咖啡 ,你可以加奶或者係齋啡, 我加咗奶, 咁就可以見到有拉花嘅效果咖啡飲落口比較濃味,我估雖然佢細細杯但係都有兩short, 係好飲嘅;另外個意粉就係忌廉蜆肉意粉, 細細碟, 如果女仔來講應該係啱啱好; 男仔就應該差啲其實呢間餐廳最主要係scone, 但係可能我太早來到追佢未整好, 唔緊要下次再來幫襯食返佢嘅主打名物😊😊樓上嗰陣仲有好多紙鶴, 祝福災難的人

樓上嗰陣仲有好多紙鶴, 祝福災難的人
2022-08-25 868 瀏覽
係IG成日都見到呢間Loft&Scone🙈 一直都想去試下, 然後呢間cafe真係好靚好chill🤪 大家得閒可以去chill下🤟🏻P.S. 所有product都可以係 @pick.upp 買用code: GUNSWORLD買滿 $200-$50喔🙆🏻‍♀️ .招牌原味小麥Scone想講呢個Scone同平日嘅Scone 好唔同, 冇咁膩haha🤪 同好似冇咁甜😚 仲食到有啲小麥粒, 好香麥味✨ 有啲口感😛 仲配埋Mascarpone cream, 好滑, 配scone 好食hehe🤟🏻.Tiramisu 3.0 橙酒朱古力卷蛋🍫個賣相真係好靚🤩🤩 卷蛋好軟, 有小小咖啡味, 仲有啲橙香味🍊入面係Mascarpone, 所以又係唔會食到好膩, 好想食多件🤣🤣.紫薯芋泥沖繩黑糖麻糬Bagel🥯想講食嘅時候都有啲論盡👀 因為真係勁足料🤣 好似多料到要爆岀嚟咁🙈 個bagel好煙韌👍🏻好有口感, 入面勁多芋泥同麻糬, 淋咗黑糖上去更加好食!! 甜度啱啱好🤤.原味4.3牛乳麻糬卷蛋配焦糖醬及Biscoff脆餅好香好重牛乳味~ 最鐘意係食佢個焦糖脆餅🙈 如果有多幾粒就好了hehe🙆🏻‍♀️ overa
用code: GUNSWORLD
買滿 $200-$50喔🙆🏻‍♀️
招牌原味小麥Scone
Tiramisu 3.0 橙酒朱古力卷蛋🍫
紫薯芋泥沖繩黑糖麻糬Bagel🥯
原味4.3牛乳麻糬卷蛋配焦糖醬及Biscoff脆餅
好香好重牛乳味~ 最鐘意係食佢個焦糖脆餅🙈 如果有多幾粒就好了hehe🙆🏻‍♀️ overall都唔會話太甜🤤
佢地嘅飲品全部都好唔錯👍🏻👍🏻 尤其係小山園抹茶latte🍵 回甘的味道😛 抹茶控必叫✨✨
📍Loft & Scone
中環機利文新街6號地舖