同朋友慶祝生日,想食d特別嘢🤗就下個朋友係中環返工,打算搵下個頭有乜好食🤤竟然真係比我搵到間cp值好高嘅法國x日本菜😲真心超級推薦❤️❤️❤️❤️首先一去到就見到個地方好靚,好舒服嘅日系裝修,有d bar 檯係旁邊可以食omakase 同埋鐵板燒🤗另外仲有間房仔,啱曬一大班朋友去食👍🏻值得一提🫶🏻主廚Chef John ,主廚超級nice ,好欣賞他忙碌地煮各種菜式之餘仲會抽空講解每道菜🫶🏻今次食嘅係◽️𝓟𝓸𝓲𝓮 𝓖𝓻𝓪𝓼 𝓽𝓮𝓻𝓻𝓲𝓷𝓮呢一道前菜嘅配搭好特別,係用咗煎釀三寶皮做底,非常脆口,上層加咗一片焦糖化雪梨,一口匈牙利鵝肝,最頂層放咗士多啤梨,食落去口感多樣化,非常豐富👍🏻◽️ 𝓣𝓸𝓶𝓪𝓽𝓸 𝓼𝓪𝓵𝓪𝓭採用左法國空運到港嘅番茄,以冰水浸泡脫皮,頂端鋪上一塊番茄皮做點綴🍅食落鮮甜清新😊◽️ 𝓑𝓮𝓮𝓯 𝓣𝓪𝓻𝓽𝓪𝓻𝓮採用澳洲和牛牛柳部分,chef John 話為左要保留個口感同埋咬口,堅持要手切😲而且已經調好左個味道,加左quail yolk同埋La Saison Tartare sauce所以絕對唔好落多左調味搶左個Tartare本身嘅味道👍🏻 而個 croutons都係非常香脆👍🏻🤤❤️推薦◽️

今次食嘅係

◽️𝓟𝓸𝓲𝓮 𝓖𝓻𝓪𝓼 𝓽𝓮𝓻𝓻𝓲𝓷𝓮

◽️ 𝓣𝓸𝓶𝓪𝓽𝓸 𝓼𝓪𝓵𝓪𝓭

◽️ 𝓑𝓮𝓮𝓯 𝓣𝓪𝓻𝓽𝓪𝓻𝓮

◽️ 𝓔𝓰𝓰 𝓑𝓸𝓶𝓫
採用左日本蘭王蛋,蛋汁非常rich ,外層舖左一層脆皮,非常酥脆,底舖左Mushroom truffle purée🤤超creamy 超級滑❤️❤️成件事好match❤️超喜歡
chef John 話原來Lee道菜嘅idea 係源自預日出🌅🥰真係好浪漫嘅一道菜

◽️ 𝓢𝓸𝓾𝓹 𝓸𝓯 𝓽𝓱𝓮 𝓭𝓪𝔂
今日嘅湯係栗子湯🤤除左栗子之外個湯仲加入左南瓜、洋蔥、大蔥等等食材🤤飲落層次好豐富,好rich🫶🏻🥣

◽️ 𝓫𝓮𝓮𝓯 𝔀𝓮𝓵𝓵𝓲𝓷𝓰𝓽𝓸𝓷
主菜係beef wellington 🤤Lee個菜好值得講下🤗chef John 為左要突破beef wellington 外皮會因蘑菇而變軟嘅問題,自己創造左一個全新嘅方式去整Lee個 beef wellington😲他話加入左鵝肝同豬肉代替蘑菇👍🏻所以外層一d都無變軟,而且仲非常鬆脆🫶🏻
另外內層嘅牛肉係Wagyu M2+ Striploin,食完之後覺得非常驚喜,入面嘅牛肉一d 都唔鹹,而且非常嫩口juicy🤤完全打破左我對beef wellington 嘅印象❤️❤️❤️❤️100%推薦 (不過chef John話Lee個係特別隱藏menu,係今日咁岩先有,所以如果大家想食就要先打電話去pre-order啦)

‼️仲有side dish 入面嘅gratin potatoes 超級好食🤤超級奶香👍🏻👍🏻👍🏻不得了

◽️ 𝓟𝓪𝓷𝓷𝓪 𝓬𝓸𝓽𝓽𝓪
最後仲有個布丁做結尾,食落好香滑,淡淡香草味🥰好滿足

Lee 餐晚飯人均$600,另外仲發現原來lunch 都好抵食around $130-180,真係中環區入面CP 值好高嘅一間餐廳🤗一定會再去❤️❤️❤️
  • Beef Tartare