2010-12-26
天寒地凍, 一班朋友o既飯局最好就係打邊爐.本來想去"不倒翁", 但只可以食兩個鐘, 食飯最忌時間限制, 一班人吹吹水, 食下野, 三四句鐘不出奇...最後選了這間, 見到有咁多個"笑", 應該都唔會差...book o左枱, 所以唔駛等位.total 6位, 被安排坐一間房裡面, 房入面可坐4枱客, 枱子全是長方形.地方乾淨舒適叫o左: 湯底 - 乾隆醉雞窩半隻 ($98)非常足料, 有紅棗, 椎山, 龍眼肉, 酒味好濃, 隻雞好大隻. 成晚加o左幾次水, 但個湯依然好濃. 手切本牛脊 ($108)雖然叫o左standard size, 但都好大碟, 牛肉味濃, 多雪花, 讚 ! 手切雪花肥牛: ($98)又係叫o左standard size, 都係好大碟, 多雪花, 切得好薄, 輕輕灼一灼, 食得, 正 ~ 魚三角 ($38)鐘意食魚同lun 骨o既我超like, 肉好滑, 又抵食. 招牌四色丸 ($78)total 有 12粒, 分別用海蝦, 鮮魚, 墨魚同豬肉整成. 我覺得蝦丸同墨魚丸都好出色. 自家制四色餃子total 有12位, 有雲吞, 水餃, 魚皮鮫, 同菜肉
最後選了這間, 見到有咁多個"笑", 應該都唔會差...
book o左枱, 所以唔駛等位.
地方乾淨舒適
叫o左:
湯底 - 乾隆醉雞窩半隻 ($98)
手切本牛脊 ($108)
手切雪花肥牛: ($98)
魚三角 ($38)
鐘意食魚同lun 骨o既我超like, 肉好滑, 又抵食.
招牌四色丸 ($78)
自家制四色餃子
total 有12位, 有雲吞, 水餃, 魚皮鮫, 同菜肉餃. 雲吞大大粒, 好食.
珊瑚蚌
大碟, 超鮮甜. 好味.
炸魚皮
魚旦狗
脆肉鯇
貢丸
蟹子丸
雜菜籃
羊肉
整體o黎講, 價錢平過"不倒翁"同"火鍋館", 但食物質素絶對唔會比佢地遜色.
去佐敦打邊爐, 又多一個地方啦 ~~