2024-04-12
曾經,我同朋友都係喺西環隨便揀左一間食館,如果你問我點解揀左佢,我只會答你一句,「網上評價都唔錯,又經過佢門口,就試下啦」😄。之後我哋就入到嚟星薈館,驚喜四溢。▶️海中百寶 - 雪燕蟹肉瑤柱蠜◀️湯眼見到滿滿雪燕同蟹肉, 真係吸晒眼,湯頭好滑,好似驚爆口感咁,就算你唔係飲湯控,我都肯定你飲完會心水四溢👍🏽▶️蝦中皇者 - 白胡椒大虎蝦伴煎米底◀️大只虎蝦配煎米底, 滋味千層,白胡椒帶出虎蝦味,煎米底又香口。 始終蝦係我嘅最愛,食落去亦唔會覺得肥膩。整個味道就如同舞蹈一樣,先辣後甜,最後就係一個滿足。👍🏽▶️陳皮驚喜 - 炭烤陳皮黑叉燒◀️傳統叉燒由陳皮炭烤出來,滋味與眾不同,口感豐富,每一口都與眾不同。而你食完嘅嘴角,當然會流出幸福嘅微笑😄▶️酸潮湧心 - 贵州酸湯海馬友魚柳◀️若果像有睇過天下美食節目嘅你,你一定愛好吃魚。食啖魚,溜溜魚肉一咬下去,就能感覺到湯汁中的酸汁不斷在口腔之中迸發,食完後勁保證你精神百倍!👍🏽▶️绿意盎然 - 櫻花蝦濃湯小棠菜芯◀️櫻花蝦濃湯小棠菜芯食落去就係特別,你吃得出濃棠菜芯配上櫻花蝦濃湯之後的滋味,帶有一股淡淡的甜味,味道真係好特別,如果你對於新鮮嘢有興趣,呢款飯菜一定要
▶️海中百寶 - 雪燕蟹肉瑤柱蠜◀️
▶️蝦中皇者 - 白胡椒大虎蝦伴煎米底◀️
大只虎蝦配煎米底, 滋味千層,白胡椒帶出虎蝦味,煎米底又香口。 始終蝦係我嘅最愛,食落去亦唔會覺得肥膩。整個味道就如同舞蹈一樣,先辣後甜,最後就係一個滿足。👍🏽 ▶️陳皮驚喜 - 炭烤陳皮黑叉燒◀️
傳統叉燒由陳皮炭烤出來,滋味與眾不同,口感豐富,每一口都與眾不同。而你食完嘅嘴角,當然會流出幸福嘅微笑😄 ▶️酸潮湧心 - 贵州酸湯海馬友魚柳◀️
若果像有睇過天下美食節目嘅你,你一定愛好吃魚。食啖魚,溜溜魚肉一咬下去,就能感覺到湯汁中的酸汁不斷在口腔之中迸發,食完後勁保證你精神百倍!👍🏽 ▶️绿意盎然 - 櫻花蝦濃湯小棠菜芯◀️
櫻花蝦濃湯小棠菜芯食落去就係特別,你吃得出濃棠菜芯配上櫻花蝦濃湯之後的滋味,帶有一股淡淡的甜味,味道真係好特別,如果你對於新鮮嘢有興趣,呢款飯菜一定要試一試。😄 我哋今日嚟星薈館,真係好幸運咁揀中一間CP值爆棚,同我們口味百分百對口的點心店👍🏽,希望你地有機會都可以試試睇。😋"