試完呢間星薈館,實在係好值得我哋呢啲食客宣傳吓。每一道菜色都將傳統與創新完美融合,新鮮食材加上精湛技法,喺一瞬間就俘虜咗我哋嘅味蕾。🎉🎊首先要介紹嘅就係他們嘅星級湯品,「雪燕蟹肉瑤柱蠜」啦。佢哋嘅湯嘛,開胃嘅湯底配上新鮮嘅蟹肉,真心賣相唔錯㗎!🍵👌白胡椒大虎蝦伴煎米底呢一道,就更加百食不厭。每一次咬下去,都會有爆汁嘅虎蝦為味蕾帶來驚喜,白胡椒又為虎蝦增添咗點點辛香🦐👏「炭烤陳皮黑叉燒」,呢個就確實係佢哋嘅招牌。叉燒外皮焦脆,鹹甜適中,入口即化,配上陳皮香,簡直係人間美味!🐖🎉最後兩道菜式「贵州酸湯海馬友魚柳」同「櫻花蝦濃湯小棠菜芯」, 配上「福建炒絲苗」。先是酸辣魚:嘅魚肉嫩滑,入口即化;湯底酸而不刺;小棠菜芯同湯底浸浸,櫻花蝦的鮮味徹底出來,實在令人滿足;福建炒絲苗,則是米飯與各種配料絕妙嘅融合,每一口都盡是驚喜。🍚😍嚟到星薈館,就憑佢哋呢幾道創新嘅中菜,我都會算係鐘情。無論您係食評家定係美食愛好者,我都誠心推薦您親自走過路過去星薈館試吓👌😊

嚟到星薈館,就憑佢哋呢幾道創新嘅中菜,我都會算係鐘情。

💥椰皇鮑魚燉響螺湯💥一開始先飲左椰皇鮑魚燉響螺湯先啦🍵 鮑魚超滑,椰皇就點綴下個甜味,鮮美而獨特的響螺帶黎左鮮味,咁精緻既湯真係好好飲😋💥星薈十八盞💥真係好好食,好鮮甜😲同埋真係好岩打卡,好得體既一道菜~💥七頭花膠扒伴鵝掌💥滑溜溜嘅花膠,再配上嗰滋味的醬汁,咁豐富既口感,真係無話可說,鵝掌既肉都入口即溶,好好味。💥泰式香茅烤雞💥香茅氣息入左烤雞,撲面而來嘅清香令人回味無窮呢😍👍🏽
💥椰皇鮑魚燉響螺湯💥
💥星薈十八盞💥
真係好好食,好鮮甜😲同埋真係好岩打卡,好得體既一道菜~
💥七頭花膠扒伴鵝掌💥
💥泰式香茅烤雞💥
香茅氣息入左烤雞,撲面而來嘅清香令人回味無窮呢😍👍🏽
近排社交媒體真係熱爆咗一間新嘅高級中菜餐廳——位於西環嘅星薈館。我同朋友一行五人一齊黎試吓,選擇左眾多美食其中一個Set menu – <環球廚神發板SetA>。每一道菜都好有特色,味道同烹飪方法都不同。開始我哋食咗一個巴蛋木蜜烤栗子南瓜,金黃色澤,口感鬆軟,獨特木蜜風味入口即溶。味道淡雅,令人食慾大開,直頭嚇爆我哋🎃🍯。再之後我哋試咗絕味豆豉黃魚同椒麻老滷乳鴿。豆豉黃魚味美鹹香;而相對嚟講,老滷乳鴿更為特別,味道豐富,外脆內軟,配埋椒麻香味。好滋味啊🍗!全晚最出色嘅湯品非牛肝菌花膠燉響螺莫屬。那個湯頭嘅出奇嘅濃郁,先係有一個淡淡嘅海鮮味道,然後係牛肝菌味道,最後伴以花膠之香,一邊飲一邊令人感到驚喜不已。名廚主理嘅菜式每一道都有驚喜,味美而且份量足。最後,我哋嘆返一杯生磨蛋白杏仁茶。濃郁嘅杏仁香味配合蛋白嘅滑潤,齒頰留香,令人憶猶如新。我哋這次嘅飯局可以形容為“物超所值”👍。呢間餐館係地點方便,環境高雅,而最重要嘅係,所有嘅菜式都好味道,可以講得上係咩都好。假如你住喺西環或者喺附近嘅話,呢間餐廳係真係一試嘅好選擇😊。我哋都會再黎架,敬請期待!🌟💖
名廚主理嘅菜式每一道都有驚喜,味美而且份量足。

💖 環球廚神發班Set B由名廚主理,包括了以下菜式:💗 雪燕鷓鴣粥 細緻嘅口感與濃郁的味道,雪燕鷓鴣粥帶來一種豐富嘅層次感,美味到讓人百吃不厭!😋💗 南非廿二頭吉品乾鮑魚伴鵝掌吃到鮮嫩味美的南非廿二頭吉品乾鮑魚,配合鵝掌的口感與之配合得天衣無縫。😍 💗 鮮沙薑薑蔥南非鮑魚盞淋上了鮮沙薑薑蔥醬汁,這南非鮑魚的滋味更是有增無減,令人直呼過癮!💛 😄 環境: 9/10😄 食物質素: 9.5/10😄 服務: 9/10😄 整體評分: 9.5/10星薈館位於繁華嘅西環區,佢以提供高級中菜而驕傲。店內裝修華麗,裡頭有一個巨型屏幕,晚餐時段8人以上可以用來唱K,真是相當的有趣和特別!呢度嘅食物同服務都絕對一流,不但品嚐到美味佳餚,還可以享受到愉快的唱歌時光,定將俾您一個愉快的晚上。🥳
💖 環球廚神發班Set B
由名廚主理,包括了以下菜式:
💗 雪燕鷓鴣粥
💗 南非廿二頭吉品乾鮑魚伴鵝掌
💗 鮮沙薑薑蔥南非鮑魚盞

😄 環境: 9/10
😄 食物質素: 9.5/10
😄 服務: 9/10
😄 整體評分: 9.5/10

今晚我同女朋友走落去星薈館試下。一開始,我就感受到強烈嘅氛圍嚟自於餐廳設計。好似進入咗另一個世界。環境瀟灑,寬敞氣派,每個細節都處理得好好🍵🏯。首先師傅教埋出嚟個""雪燕鷓鴣粥"",每一口都令人流連忘返,就似絲般順滑!📸下一個菜式就更加難以抗拒 - ""南非廿二頭吉品乾鮑魚伴鵝掌""🔥🦪,滿滿的美味盡在其中,食落口先覺得真係真材實料 ! 接著就係""薑蔥霸王雞""一入口,⚡️🐔肉質鮮香嫩滑,配上調料爆出嘅香味,好食到無法形容!最後,餐廳特別贈送咗我地一款""生磨蛋白杏仁茶"",我一口試落去,清甜得黎又綿滑😍總括嚟講,星薈館係一間滿載優雅高級中菜嘅餐廳,有奇妙味覺享受,氣氛舒適度足,仲有優質服務🙏我誠心推薦你哋嚟試一試👋🎉🌛

👋今晚我來到了位於西環的星薈館。眼前呢份豪華晚餐,每一樣食材都經過師傅精緻嘅處理,呈現喺面前真係太美味喇!嚟,跟住我慢慢介紹下啦。🥢首先,前菜“巴蛋木蜜烤栗子南瓜”,師傅渾然天成嘅烹調手藝令人驚嘆。南瓜好濃厚,光係聞味就已經先俾人一大食欲啦!🤩再嚟就更加無得輸,口感滿分,微微帶點甜味。接著就嚟試一試“絕味豆豉黃魚”,豆豉香氣扑鼻而來🐟,黃魚吃落口又嫩又鮮,讓人打從心底感到舒暢同滿足。👏嚟到“椒麻老滷乳鴿”。食落口,啖啖肉汁嘅味道好濃郁,爽口無比,唔知點解會想到古人話 “醉翁之意不在酒”,我覺得應該係 “吃貨之樂並不只在食”😋而最令我期待嘅主打菜式“牛肝菌花膠燉響螺湯"",真係一試傾心。啲湯好淡雅,每一口都係完美嘅平衡。透過呢個湯,我領略到星薈館嘅百變和創新,佢哋嘅每一個菜式都有佢獨一無二的滋味。🍲至於佢哋嘅特色料理包括""貴州酸湯海馬友魚柳""同""梅菜帶子叉燒紫羅炒菜苗"",每一款食物都處理得非常好,調味恰到好處,口感豐富又有層次感,每一口都是驚喜。😍一餐將結束,點一個清新的“生磨蛋白杏仁茶”,一邊看著窗外的景色,一邊享受這頓美食,真的是幸福感滿滿!💓

今日約咗晒全家人喺西環嘅「星薈館」聚一聚,食一頓豐富嘅午餐。🎉🥢食品每一樣都咁靚,令我哋一家人都欣喜若狂。因為預見到晏晝時間人會好多,我已經提早訂咗位,叫咗<星薈館午餐菜譜>($880/1位)📖👈。💫爸爸超愛呢間餐廳個湯品:雪燕蟹肉瑤柱蠜,蟹肉鮮美,再配上瑤柱同雪燕,真係一啖勝過一啖!湯汁入喉,滑溜得來又帶點甜,而且飲完都返個清新感!😋🍲 💓「白胡椒大虎蝦伴煎米底」攞到桌上一見,真係下巴差啲掉落。虎蝦呀,真係勁大隻🦐,滿佈白胡椒,顯得好誘人,而且香味撲鼻。再者,原來煎米底可以咁香口,我哋全家都開心到唔得了。💖炭烤陳皮黑叉燒,外皮炭香內裡唔會燒得太老,好有咬口,每次咬落嘴裡面肉汁就流出嚟,真系越食越有味道。至此贵州酸湯海馬友魚柳呢,略帶的酸味真系可以消滯同開胃。同時我又喺「櫻花蝦濃湯小棠菜芯」中品嚐到無窮嘅滋味,每一口都充滿滿滿嘅豐富口感🌼🥘。我跟我哋一家人都好高興黎到「星薈館」食飯,成家子人全都大讚🥰。晏晝時間每位880,就可以品嚐到咁多嗰度特色嘅中菜,真系值得我哋一食!
西環有間令人驚喜嘅高級中菜館 - 星薈館,簡直就係食神的首選。食物美味,環境同班店員都一流! 頭先介紹下個大堂,裝修好華麗,超有品味👌🏻我試咗一個午餐菜譜,有7道菜,全都精緻又富有創意,仲有咁多海鮮! 快啲道下賣相出色嘅幾款菜式!⛩星級湯品:雪燕蟹肉瑤柱蠜⛩份量十足,材料新鮮有層次,湯底甘甜引人入勝,一食個雪燕係好有份量,唔係碎濕濕既。🍤白胡椒大虎蝦伴煎米底🍤賣相吸引,食材矜貴,虎蝦肉質飽滿,胡椒的辣度剛剛好,足見主廚的高超烹飪技巧。🥩炭烤陳皮黑叉燒🥩叉燒香味十足,外皮焦脆,肉質軟嫩,每一口都充滿了幸福感。🍲贵州酸湯海馬友魚柳🍲這道菜味道口齒留香,魚柳煮得剛剛好,配埋特制的酸湯,使味道更上一層樓。🍵櫻花蝦濃湯小棠菜芯🍵湯品香甜湯底及櫻花蝦的鮮味為這道湯品帶來了獨特風味,能開胃又享受,每一口都是驚喜。🍚福建炒絲苗🍚這炒飯香氣撲鼻,米飯口感絕佳,飯粒細膩有爆汁。星薈館不但口味出色,環境服務也一流,可以滿足你對高級餐廳的所有幻想,萬萬不能錯過!要食就食最好嘅,無論係約會或者影社交平台,星薈館一定係你最好嘅選擇!🌺🥂

⛩星級湯品:雪燕蟹肉瑤柱蠜⛩
🍤白胡椒大虎蝦伴煎米底🍤
🥩炭烤陳皮黑叉燒🥩
叉燒香味十足,外皮焦脆,肉質軟嫩,每一口都充滿了幸福感。
🍲贵州酸湯海馬友魚柳🍲
🍵櫻花蝦濃湯小棠菜芯🍵
🍚福建炒絲苗🍚
這炒飯香氣撲鼻,米飯口感絕佳,飯粒細膩有爆汁。

一踏入星薈館,感覺就好似一個新派嘅餐廳,光猛得來,氣氛一流🎭。我地一班食神👻都想食遍哂個食譜😽首先,就要提""雪燕蟹肉瑤柱蠜""🦀🍲,只見每一口湯都食落肚處令人覺得舒服,散發出海鮮嘅香味,整個食神都覺得開胃啲。然後,白胡椒大虎蝦伴煎米底🍤🍛🌶️,都係食神心中嘅選擇🥇。滿滿嘅虎蝦肥碩多肉,配上香辣嘅白胡椒,煮得好好味😋😋。正因為佢哋煮得太好味,無一唔滿意,我们食神在短時間內咁都把它们一件不漏地秒殺⏲️。炭烤陳皮黑叉燒🍖🍊,有陳皮的香甜和叉燒的甜味,令人食得舒心,口感好特別,一試就愛上🥰。嚟到貴州酸湯海馬友魚柳🌶️🐠🍵,湯汁酸辣香濃,仲有海鮮的鮮美,非常特別,每一口都食得舒心😬。櫻花蝦濃湯小棠菜芯🍤🥬,表面光滑,食入口中,滿滿的蝦鮮味和小棠菜芯的清爽,是絕對的美妙組合😛。終於,最為結束錦上添花,福建炒絲苗🍛,鹹鮮宜口,炒的恰到好處,我哋個個都食得好滿足🈵。星薈館這家高級中菜館,環境👀✔️✔️✔️✔️✔️食物味道✔️✔️✔️✔️✔️服務✔️✔️✔️✔️

2024-06-03 34 瀏覽
🍵🍚家人生日,揀咗間星薈館慶祝。裝修與別不同,進入餐廳舒適環境,大家一齊分享歡樂。🍽️難忘體驗開始!❤️‍🔥首試「巴蛋木蜜烤栗子南瓜」,口味出色,醬汁種種,入口時體驗到新鮮南瓜嘅軟滑,食完一次再一次,正! 💓再嚟「絕味豆豉黃魚」,黃魚香氣滿室,每一口都令人回味無窮,令味蕾沉醉在豆豉的鹹香之中。💘必試「椒麻老滷乳鴿」,滷得好入味,一入口就又麻又香,好小可食到係呢個味道既,真心好食!💝「星級湯品:牛肝菌花膠燉響螺」, 一試難忘,味道豐富,真材實料,畀人一種舒心嘅感覺。💛名廚主理嘅「碳烤陳皮黑叉燒」同「百花烤釀花膠伴星洲醬」兩款菜式都實在出彩,食完都令人欲罷不能!物超所值!💙甜點「生磨蛋白杏仁茶」,真係喺絕美嘅壓軸!不過於甜的口感相當滿足,與美食完美嘅結合,實在係一個甜美嘅結束。星薈館嘅獨特美食,既精緻又美味,真係切合各種口味,絕對價錢合理!

呢次同男朋友決定要嚟試下廣東美食,我哋揀咗星薈館,呢間位於西環嘅中菜館。真係貴有貴嘅好味道👀嗰個「椰皇鮑魚燉響螺湯」,香滑鮑魚搭配螺片,每一口都好似飲緊一個好豐富,好鮮甜,好補身既湯咁,食落就知係紮實💑🥣✨「星薈十八盞」就係一個勁難忘,口味unforgettable。真係適合影相😏😌✨隨後就係嗰個「薑蔥霸王雞」,之後先知,原來薑蔥雞可以咁美味!金黃色嘅雞皮,配上得嚟恰到好處嘅薑蔥味,咬一口都飽口留香🍗😍✨最後,一定要提下「蝦籽乾燒伊麵」。乾燒伊麵配埋香滑嘅蝦籽!🍜💑✨呢間餐廳裝修好有級數,同男朋友係度食一頓豐富晚餐,享受高級餐廳嘅美食,真係享受到飛起!😌✨每次諗起星薈館嘅晚餐,我就感到好幸福。🙆‍♀️✨
每次諗起星薈館嘅晚餐,我就感到好幸福。🙆‍♀️✨
朋友一直為星薈館嘅美食讚不絕口,話佢地嘅菜式既獨特又豐富,價格合理,吸引我一家大小嚟賞味。✨最入口嘅絕對係佢個<環球廚神發板SetA>。推介指數🌿🌿🌿🌿🌿。巴蛋木蜜烤栗子南瓜,係佢個Set嘅開場白。淡淡嘅甜意,令人頓時心生暖意~ 絕味豆豉黃魚更係引起我食慾,魚肉鮮美滑嫩,配住豆豉醬底,俾人一種新鮮感。🐟另外,想食點唔同味道嘅,就試下椒麻老滷乳鴿啦!推介指數🌿🌿🌿🌿🌿。成隻鴿香口多汁,食完令人回味無窮。🕊️另一款星級湯品牛肝菌花膠燉響螺,更係我嘅心頭好!推介指數🌿🌿🌿🌿🌿。湯汁味濃,但係一啲都唔膩口,每飲一口都好像感覺係飲食嘅高級享受!🍵至於名廚主理嘅菜,我就要特別頌揚番碳烤陳皮黑叉燒同百花烤釀花膠伴星洲,再提提貴州酸湯海馬友魚柳。唔講你未必知,呢幾款菜色,完全包裹住味蕾,食過後令人心生幸福感。🍖最後一個菜式,我將之留給生磨蛋白杏仁茶,綿滑嘅口感配合清新嘅甜味,讓我們的一頓美食之旅畫下完美的句號。🍮星薈館嘅環境華麗又舒適,最特別嘅係佢個巨型屏幕。晚餐時間帶足8人以上,可以一邊食飯一邊唱K,絕對係饕客嘅最愛!🎤

決定去星薈館食個豐富嘅午餐 🍽️👧🏻👧🏻。見到「星薈館午餐菜譜」,就試試佢啦!💽首先,先嚟個雪燕蟹肉瑤柱蠜。掀起嚟一梳梳蟹肉同瑤柱嘅清香就瀰漫喺口腔,真係要讚佢一句:好食啊😃!🎵之後,「白胡椒大虎蝦伴煎米底」,就係阿女嘅最愛。虎蝦大隻彈牙,煎米底嘅香氣撲鼻,我覺得好過癮!🦐🍚🧩「炭烤陳皮黑叉燒」就深得我心。黑叉燒火炭嘅味道好濃,加上陳皮香、甜嘅醬汁,味道複雜獨特 🍗。再有「贵州酸湯海馬友魚柳」,用酸湯帶出魚柳嘅鮮嫩!🐟。💾再配上「櫻花蝦濃湯小棠菜芯」 🍵。最後一個「福建炒絲苗」,煮得恰到好處 🍚!💽💽星薈館除咗服務好之外,食物同裝修都超有心思。

再有「贵州酸湯海馬友魚柳」,用酸湯帶出魚柳嘅鮮嫩!🐟。
💾再配上「櫻花蝦濃湯小棠菜芯」 🍵。
最後一個「福建炒絲苗」,煮得恰到好處 🍚!

💽💽星薈館除咗服務好之外,食物同裝修都超有心思。
一日嘅疲憊之後,我同幾位朋友約好黎西環,準備享受一頓豐富嘅晚餐。我地去嘅就係星薈館,場內裝潢豪華,氣氛高貴,而且仲有一個巨型屏幕📺食物🤤🤤🤤🤤🤤環境🏮🏮🏮🏮🏮服務👍👍👍👍👍我地決定點一個「環球廚神發板Set B」。首先上枱嘅就係一碗由名廚主理嘅雪燕鷓鴣粥。粥滑而唔黏,而且食落去雪燕嘅滑潤與鷓鴣嘅清淡香味完美匹配🍲。之後呢,我地食咗南非廿二頭吉品乾鮑魚伴鵝掌,鮮沙薑薑蔥南非鮑魚盞,同埋雞蓯菌爆炒骨香方脷球,每一款菜式,無論係色、香、味、型,都精美漂亮。以至另外呢個薑蔥霸王雞,就燒得恰到好處,真係好難得🍗。最驚喜嘅一道菜就係櫻花蝦濃湯小棠菜芯。湯底鮮美有勁,再加嗰啲鮮香嘅小棠菜芯與櫻花蝦,份外嘅醒胃🍲。之後有海皇福建炒絲苗,喺我食過嘅炒飯入面,數一數二🍚。甜品方面,我地選擇咗生磨蛋白杏仁茶,飲落口個種甜香同細膩嘅口感,讚🍨。每一道菜式,每一道飲品,都富含創意同埋精心嘅設計,展示咗星薈館對於美食嘅熱情同追求。如果你想尋找一間高級中菜館,享受一次不一樣嘅餐飲體驗,就一定要嚟星薈館
食物🤤🤤🤤🤤🤤
環境🏮🏮🏮🏮🏮
服務👍👍👍👍👍

西環有一間高級中菜館,叫做星薈館,係我嘅至愛之一。舒適嘅環境,高檔嘅菜品,都讓人每次去都有一種享受。😊首先要介紹嘅係❣️絕味豆豉黃魚❣️,豆豉嘅醬汁香氣濃郁,配上魚嘅鮮美,滿嘴都系幸福嘅味道,俾人一種無比舒心嘅享受。味道醇厚,口感細膩,絕對值得一試。👌接著就係❣️椒麻老滷乳鴿❣️,鹽香與香料嘅香味交織,配上乳鴿嘅滑嫩,既開胃又滿足。吃喺口裏,滿满的都只系幸福味。😍再來就系❣️雲霧原隻脆皮乳鴿伴煙燻蛋❣️。看見香噴噴嘅乳鴿,再配上煙燻蛋,無法抵擋佢嘅誘惑,一咬落去,口感酥脆,味道無比赞! 🤤最後介紹❣️蝦籽乾燒伊麵❣️,裏面有鮮美嘅海鮮及優質嘅伊麵,散發出誘人嘅香氣。麵條Q彈得恰到好處,無論係甜度定係蝦籽嘅香滑,都俾人一種食指大動嘅感覺。😋星薈館,一間高級中菜館,讓你在繁忙中享受一次美食的頂級享受。下次再喺西環,定要去星薈館嘆佢嘅名菜,相信你會被驚豔到!😌