2019-10-15 697 瀏覽
又嚟到我最討厭嘅星期二,同先生放工百無聊賴,想隨便喺旺角食個晚飯就返屋企休息,本來想食越棧,行過見到原來鐵牛就喺旁邊,一直未試過,翻一翻門外嘅餐牌,發現原來價錢都唔貴,一試無妨。餐廳地方好大,但座位都幾多,所以枱同枱之間略嫌擠迫。食物選擇多,除咗主食之外,仲有大量台灣小食同台式特飲,揀好食物之後,需要先到收銀處俾錢,然後侍應會送上食物。我揀咗奮起湖照燒雞腿排便當($62),份量都幾多幾抵食,除咗有成塊雞脾扒之外,仲有一小碗肉操飯同三小碟,分別係酸瓜、菜甫滷水蛋同蒜蓉生菜,相當豐富。雞脾扒份量足而且啖啖肉,醬油帶少許甜味,加上香蔥同白芝麻,味道唔錯,可惜肉質有少許嚡口,而且唔係好入味🙁肉燥略嫌少咗啲,煮得雖然算係軟稔,但又未至於入口即溶,而且味道偏鹹,雖然話係由台灣人主理,但味道同台灣食到嘅有一定距離,有少少失望😟先生叫咗招牌紅燒牛肉麵($63),份量唔算好大,但湯頭濃郁,牛肉食落似係牛展,半肉半筋,肉質軟稔,唔錯👍🏻至於麵質,有少少似拉麵,一般般。總體來講食物中規中矩,雖然唔算好地道,但以咁嘅價錢同地點嚟講,算係幾抵食。

招牌紅燒牛肉麵

$62.5 (晚餐)