2021-11-21 839 瀏覽
話說有個朋友成日出入喺炮台山,而我咁啱去開嗰頭,於是叫佢帶我去食好西⋯⋯🤭 佢話俾我知天后同炮台山中間,有好多隱世美食喺度~😙 於是就揀咗呢間有好多唔同顏色嘅燈籠🏮,充滿和式感覺嘅日本餐廳🍴🇯🇵胡麻醬棒棒雞沙律🥗本身都鍾意食胡麻醬,再加上啖啖肉嘅棒棒雞,夾埋爽脆清甜嘅沙律幼菜絲,口感十足!! 疊起咗嘅沙律菜絲,就咁睇好有藝術感~ 有美感嘅~😬 甜甜酸酸嘅味道,係一碟唔錯嘅appetiser!! 😋串燒sssss🔥🔥🔥叫咗好幾款我自己鍾意食嘅串燒,包括免治雞肉棒、厚燒牛舌同鹽燒雞中翼,跟住又叫咗啲個frd又鍾意食嘅串燒。好欣賞店員哥哥,為我哋介紹佢哋各自獨有嘅食法。就好似鹽燒雞中翼,佢俾咗一小部份檸檬🍋我哋加落去食;跟住厚燒牛舌,又安排咗少少黃芥辣俾我哋試吓加埋嚟食。咁我覺得加咗又真係好食啲,少少酸酸辣辣係可以整走到佢哋嘅油膩感。最令我深印象嘅,應該都係蛋漿連埋獨有嘅醬汁,要自己先撈勻晒,再淋上串燒面,口感同味道都唔錯又好新奇喎~雜錦天婦羅🍤天婦羅炸得脆口、熱辣辣就點都好食!😋咁當然最緊要係夠乾身,嗰張吸油紙唔好全張都係油淋淋咁就已經好足夠~ 再加上獨有嘅天婦羅汁,加埋之後真係食落去冇咁

胡麻醬棒棒雞沙律🥗

串燒sssss🔥🔥🔥

雜錦天婦羅🍤
天婦羅炸得脆口、熱辣辣就點都好食!😋
咁當然最緊要係夠乾身,嗰張吸油紙唔好全張都係油淋淋咁就已經好足夠~ 再加上獨有嘅天婦羅汁,加埋之後真係食落去冇咁油膩,感覺亦都冇咁熱氣!!🤓 咁梗係要提埋最吸睛嘅,就係用魚造型嘅竹籃🧺去裝住啦~

明太子汁蛋卷🍳
熱辣辣加埋蛋香,我覺得好唔錯~ 上面淋咗啲明太子汁,咁我覺得有少少明太子嘅鹹鮮味,再加本身燒蛋卷嘅甜味,跟住仲有木魚同紫菜絲俾你on top加埋嚟食。 開心開心!!😆😃

山崎拉麵🍜
我自己本身呢就麻麻哋拉麵,但係我個frd鍾意食就冇辦法。🤭🤭 即管叫嚟試吓!!但係嚟到食完之後又覺得ok woh~ 首先我覺得啲面係彈牙嘅,而且份量都夠,仲有唔少嘅海鮮配料。兩個大男人食都夠分,唔使爭食。同埋佢個豬骨湯底都好濃,會忍唔住飲返幾啖湯,食得出廚師嘅用心。☺️
2021-11-14
  • 麻醬棒棒雞沙律