2019-08-01
星期五收左工,約左同事去happy hours,今次我地揀左「鳥居」,貪佢夠方便,食下串燒又可以摸下酒杯底先黎個鮮菜沙律先食完沙律,先黎刺身盛 之前黎過鳥居都未試過佢地既刺身,難得今日同事話想食刺身,就叫左個!刺身盛有三文魚、帆立貝、油甘魚、牡丹蝦同海膽,樣樣都好大件又新鮮!尤其係個帆立貝好鮮甜,牡丹蝦口感爽口,海膽粒粒鮮甜,好啖接一啖!燒龍蝦燒龍蝦開邊燒,好大隻,一人一邊唔駛爭!店員一放上枱,已經超級香,急不及待要開動囉~~~龍蝦唔止大隻,仲勁多肉,而且啲肉好容易就拿出!啲肉質好juicy,好鮮嫩,廚師加左沙律醬同龍蝦一齊焗,味道超香,非常惹味!燒岩魚店員推介today’s Special,話燒岩魚係季節限定,唔係成日有得食,而我地都未食過,所以又叫左個試下!唔好睇佢個樣咁肉酸又好細條咁,但其實真係超多肉,廚師好細心地將佢地燒成s型,表皮加左少少鹽,燒得又香又脆,肉質唔止鮮,仲好滑好嫩,啖啖肉好實在!雖然配有豉油蘿蔔,但我覺得原味已經好夠鮮,所以咩都冇加就咁食已經覺得好正!燒牛舌黎到鳥居必定會點既就係燒牛舌,佢地既燒牛舌非常厚切,咬落去好有質感,肉質juicy,又唔會酥,都可算係招牌
先黎個鮮菜沙律先
食完沙律,先黎刺身盛
燒龍蝦
燒岩魚
燒牛舌
黎到鳥居必定會點既就係燒牛舌,佢地既燒牛舌非常厚切,咬落去好有質感,肉質juicy,又唔會酥,都可算係招牌菜之一!
雞丸
搞碎左既雞肉再整成雞丸串,配上雞蛋作醬汁,令肉質更加滑,味道帶鹹,用黎送啤酒就岩晒喇!
食串燒又點可以冇野飲呢,我地今日冇點saka,但叫左生啤同黑啤🍻
最後仲叫左甜品 - 日本糯米糰
日本糯米糰口感幾得意,糯米糰有啲粘口,表面帶少少鹹,內裡係黑芝麻,外面鹹內面甜,感覺幾得意!
輕輕鬆鬆又傾左一個晚上,鳥居真係食串燒同飲野既好地方!