又掙扎好唔好自己一個人去食 定還是陪阿媽飲茶?(因為佢對包完全冇興趣)再掙扎去到食啲乜(因為一個人真係食唔到啲乜 )人生充滿掙扎。琴日先決定上去個平台睇吓有冇位book 點知 剩返朝早10點呢個Timeslot (係佢一開舖嘅時間)但係對於我呢啲早起身嘅人嚟講都可以接受㗎 於是就撳咗先。到佢今朝九點幾WhatsApp confirm 又喺度掙扎究竟con唔confirm? (話晒都千里迢迢專登走入去,不過又咁講~淺水灣我都千里迢迢走入去啦,係睇我係咪真係想去啫?)結果confirm 咗準時去到門口都仲要掙扎又唔入去,因為睇來睇去,自己想食嘅嘢份量太多一個人根本食唔晒 !點解我會咁孤獨㗎?但係又諗入到嚟都唔入去有冇搞錯啊?仲要book晒位confirm埋會唔會太過分呢? 結果我諗到一個折衷辦法就係嗌一啲可以打包嘅返去俾媽媽食。嗌咗佢個Rustic Bread Basket. (因為呢一款先至有vinegar配)我覺得如果食呢啲麵包一定要點olive oil +醋 😛點知原來係我嘅想像空間太狹窄。佢可以俾你揀三款配料搽麵包 其中一款當然揀咗vinegar,另外就揀咗一款seasonal c
人生充滿掙扎。

嗌咗佢個Rustic Bread Basket. (因為呢一款先至有vinegar配)我覺得如果食呢啲麵包一定要點olive oil +醋 😛點知原來係我嘅想像空間太狹窄。佢可以俾你揀三款配料搽麵包 其中一款當然揀咗vinegar,另外就揀咗一款seasonal compound butter 同埋佢Homemade嘅fruit preserves (今日係熱情果加lime) 諗住酸酸地,其實我麻麻哋果醬

sourdough 就俾咗兩款 ,一款普通啲另一款就有nuts ! 我個人偏向原汁原味冇nuts 同埋我第一時間已經諗到可以pack兩舊返屋企俾阿媽食,佢比較prefer

於是乎我就逐款配料試吓搽落塊包度啦,先嚟試吓個果醬先,係好清新好Fresh同埋好開胃嘅。第$2包就試吓佢個seasonal Butter 佢中間仲加咗少少海鹽 牛油搽麵包我都幾prefer嘅,呢個更加不得了,試咗一塊之後追住食 仲比起我平時鍾意點醋食麵包更加prefer😜所以話原來我食麵包嘅境界係仲係好低層次 ,連搽麵包嘅牛油都有咁多款。搞到我諗住壓軸出場嘅陳醋就比下去。
其實我覺得呢個醋點Softbread仲好食啲啦

我仲竟然學人飲long break(因為平時嘅我一定會係有奶嘅拉花咖啡,就因為見到個靚仔外國人走入嚟嗌long back )
好彩佢呢個唔太苦唔太酸

我仲諗到下次再嚟可以試吓佢嘅Soft bread 😜