為咗順路去尖沙咀教主碼頭打卡,所以我同朋友預先訂定枱食「人和月雞煲火鍋店」。打電話留座嗰陣,接線店員態度好好,而安排我哋入座嘅亦係佢(銀色/淺色頭髮嘅女士),因為我認得佢把聲,佢聲音好聽,講解清晰👍。餐廳四周圍都係Anson Lo…嘅OOHA飲品廣告,正中我哋下懷😆。呢度整體環境OK,裝修唔算特別靚,不過坐得舒服,而且最緊要乾淨衛生,自助區亦然。是日餐前小食係辣椒粉煉奶薄脆🥛,薄脆有啲似蛋散,脆卜卜。辣椒粉辣度小兒科,主要食到甜奶味。喺食任食火鍋之前,先嚟一個頭盤,但呢個頭盤並非沙律或細細碟嘅涼拌菜,而係雞煲或烤魚主菜,雖然唔係任食,但份量好足!我哋揀咗原創酥皮麻辣芝土雞煲🐔,酥皮造型無得輸,似加加加大碼嘅酥皮湯。除咗賣相好之外,🥐酥皮仲好香牛油味,酥脆得嚟唔油膩,沾辣汁食更出奇地夾。我哋兩個女仔不理卡路里,將佢整個K.O.!店員先放低酥皮雞煲俾我哋影相,然後就會幫手搞拌。🧀拉絲芝士混入於麻辣汁之中,充當中和作用嘅同時,亦令芝士本身冇咁漏。我哋嗌咗BB辣🌶,辣度啱啱好,加上有大量其他食材如花椒、蒜頭同洋蔥等一齊爆香,麻香顯著,非常惹味。雞件份量唔少,幾厚肉,並無碎骨。食到咁上下就準備轉
辣椒粉煉奶薄脆
椰青香茅青檸湯
食到咁上下就準備轉湯底打邊爐🍲,鍋底有八款選擇,每款口味各有特色。最終我哋想開胃啲,就揀咗椰青香茅青檸湯🥥。湯底味道可分前後兩段,湯頭開初時清淡啲,始終雞煲重口味,可清清味蕾。不過後期愈打愈濃,椰子味超正,亦帶點香茅香;但青檸味唔突出,所以無乜酸味。
為咗唔浪費咁出色嘅湯底,我哋就算飽都堅持要食麵🍜,以索盡椰湯精華。呢款火鍋粉」類似寬薯粉,麵條滾耐啲都唔怕,直至佢透明為止,口感先變得煙韌。
牛肉拼盤
打邊爐唔淥牛肉嘅話🥩,不如唔好打,我話嘅!我相信餐廳認同我嘅諗法,所以每枱均會奉上一客牛肉拼盤。四款美國牛肉包括牛下肩牛板腱牛胸爽雪花肥牛,第一款係限量供應;其他都係任食。牛肉牛味OK,其中牛下肩口感較佳,因為比較厚身。估唔到有牛胸爽,朋友見到白色以為係肥膏,但其實係胸前軟肋骨,質感爽脆,得意。
作為吃到飽嘅餐廳,供任食嘅食物款式幾多,有部份經手機落單,其餘就喺雪櫃自取❄️。自取區主要擺放各式蔬菜、豆製品同丸類,肚皮有限,無乜可能每款食匀晒。同時,飲品區選擇亦都好多,當然唔少得OOHA,而我就推介無糖冷泡茶🍵。
嚟到尾聲甜品部份,我認為好玩又好食,杯裝雪糕係基本嘢🍨。我仲自製咗三色芋圓豆腐花仙草,唔單止賣相似模似樣,味道都一樣掂。放題店竟然會提供咁有誠意嘅甜品,值得加分。
總括嚟講,人和月係久違嘅高質雞煲任食火鍋店😋,酥皮麻辣雞煲令人印象深刻,其他食物質素亦不俗。最後介紹埋價錢,其實我哋係食緊每位定價$298嘅精選牛肉吃到飽套餐。即使係最平個餐,質素已經好好,有好多嘢食。如果想食海鮮,就可以考慮另外幾款餐!
2022-07-07
椰青香茅青檸湯