2021-09-11 1357 瀏覽
以前細個屋企人好鍾意帶我去大排檔,貪D野食大件夾抵食😋😋,但人大左選擇多左,自自然唔會去呢啲地方, 今日屋企人想食小炒,揾下揾下發現原來鵝頸橋街市,有熟食中心,咁就試下啦。一上到黎,差唔多全場爆滿,真係好耐無試過咁熱鬧,勁有氣氛😜。好彩早一步黎到,安排到座位,如果遲少少已經有一大條人龍排隊。睇到餐牌竟然有呢個經典食物砵仔焗魚腸 $58而家應該冇咩地方有得食,以前老豆好鍾意食😎,真係好有風味,估唔到咁平嘅價錢,又整得幾好食喎😋😋, 味道好獨特,好甘香,鋪面嘅油炸鬼焗得好香脆,唔錯。金銀蛋莧菜 $68好大碟,好多莧菜,又唔會太咸,味道啱啱好😊。椒鹽鮮魷 $88 炸漿好薄,熱辣辣送啤酒一流。啫啫雙雞煲 $78依家興食重慶雞煲,好多人都遺忘咗以前本地大排檔必叫既啫啫雞煲,呢度竟然仲係雙雞 (田雞+雞件)😍😍。真係細個既味道,煲裡面仲有豬膶,全個煲既重點唔係D雞, 而係啲配料 😂😂D洋蔥頭吸晒D汁,又有自身既甜味,真係好正😋。豉椒炒蜆 $78 又係大排檔必食既😁,炒得好有鑊氣,豉椒辣得黎,好香好惹味。今次真係食得好過癮😚,呢D先係真正既香港風味,仲要係好平,我地一行4人飲左幾支啤酒 5個小菜,埋

睇到餐牌竟然有呢個經典食物
砵仔焗魚腸 $58

金銀蛋莧菜 $68
好大碟,好多莧菜,又唔會太咸,味道啱啱好😊。

椒鹽鮮魷 $88
炸漿好薄,熱辣辣送啤酒一流。

啫啫雙雞煲 $78

豉椒炒蜆 $78
又係大排檔必食既😁,炒得好有鑊氣,豉椒辣得黎,好香好惹味。

今次真係食得好過癮😚,呢D先係真正既香港風味,仲要係好平,我地一行4人飲左幾支啤酒 5個小菜,埋單 $495 。

不過地方環境就一定係差架啦😅,因為喺街市上面,同埋真係好嘈,想傾計就真係唔得。加上真係爆場,D伙計忙到,你想order野都無人得閒理。
但係講真呢D香港文化☺️,已經買少見少,咁難得仲有喺度,希望可以保存落去啦😉

2021-09-10