2006-06-19
自從去完日本,食過當地嘅拉面,就一直對拉面念念不忘,可惜要係香港搵到一碗似樣嘅拉面,確實有d難度,經過一輪搜索,見呢到d食評寫到佢地咁好,就去側魚涌一探究境!呢間拉面店唔係好大,約坐到三四十人,坐定發覺張枱抹得幾乾淨下(日本風格),研究左個menu一陣,就決定要一個濃面豉拉面,我太座就要醬油拉面,另外再加多客炸雞添(原來個老闆會講廣東話架構! *o*)。過左一陣,面豉拉面先上,第一時間試下d湯先.....d面豉湯幾濃,有d似出前一丁d味喎!?再嚟試下d面,粗身,夠咬口,彈性差少少啫,都ok,再試下d义燒,有驚喜喎,d义燒好滑又入味,好有水準。之後嚟嘅醬油拉面,d湯清甜得嚟有醬油味,都係水準之作。最後係炸雞,雖然佢係小食,但係都幾好,外層脆,雞肉又唔乾,不過$30得六粒,貴左少少啦^_^ !!最後埋單連加一$143,唔算太貴,不過就食得好滿足下,希望下次再嚟佢地保持到水準啦!!