2008-05-18 4 瀏覽
4月25日, 又到星期五, 今次搵咗兩間食市出嚟, 一間食印度咖喱, 一間食日本拉麵,最後班同事都係選擇咗食拉麵, 睇嚟佢哋真係好鍾意食日本嘢... 呢間好耐之前已經想去食, 但係一直為咗啲雜錦魚生飯而冇嚟試,同埋原來「康竜(音:龍)」喺日本已經有好多間分店。呢度好得意, 可以自選幼麵、粗麵或芝麻麵, 又可以揀湯底濃度、辣度、油量同啲麵既韌度。 最後我揀咗「豚肉軟骨芝麻麵」($42), 少辣, 少油, 湯底濃度同韌度都係適中,等咗一段時間先有嘢食, 睇嚟師傅真係續個續個麵整。個湯底幾好, 啲芝麻麵真係食得出有芝麻碎係度,件豬軟骨都好食, 可惜太細件喇! 啲豬軟骨就係相中咁多, 係湯裡面都係有色位既一條骨仔, 冇肉架!另外半隻雞啲黃係半生熟架! 我鍾意, 不過要等一陣先好食, 因為隻雞凍冰冰架!呢個係同事叫既「燒汁者豚肉芝麻麵」($38),同埋話成件都係肥膏同硬既軟骨, 根本冇肉食喎!(其他人都係重覆叫咗呢兩款麵)除咗麵外, 仲有個小菜, 話日日新款喎~ 今日係溫室酸瓜, 幾好食, 但少咗啲。食完麵後仲有個甜品, 有兩個樣架! 一個跟兩粒蘆薈肉, 一個跟一片白朱古力。食落先知, 面層似

同埋原來「康竜(音:龍)」喺日本已經有好多間分店。

呢度好得意, 可以自選幼麵、粗麵或芝麻麵,
又可以揀湯底濃度、辣度、油量同啲麵既韌度。

等咗一段時間先有嘢食, 睇嚟師傅真係續個續個麵整。
個湯底幾好, 啲芝麻麵真係食得出有芝麻碎係度,
件豬軟骨都好食, 可惜太細件喇!

呢個係同事叫既「燒汁者豚肉芝麻麵」($38),
同埋話成件都係肥膏同硬既軟骨, 根本冇肉食喎!

(其他人都係重覆叫咗呢兩款麵)

食落先知, 面層似少少馬豆糕既奶糕, 下層似大菜糕既馬碲肉椰汁糕,
清清哋都幾好食既! 但係一定要兩層一齊食先好味!!

呢樽仔初頭唔知係乜, 一打開, 嘩! 勁大陣蒜蓉味, 仲要真係好「蓉」吓喎!

佢仲有飯食架!

同埋仲可以加錢飲啲特式嘢, 都 OK 喎~

另外仲有其他散叫既拉麵、飯同小食。

呢間嘢都幾多人嚟幫襯架喎~ 我哋坐底冇耐就已經坐滿,
出面仲越嚟越多人等位, 我哋走時 (約一點三), 已經成十個人等緊位啦!

不過大家都覺得佢啲餸既份量太少, 同埋整體嚟講都係「八八八拉麵」好食啲!

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=7303
$46.2 (午餐)
  • 豚肉軟骨芝麻粗麵