2018-12-13 98 瀏覽
今午去大西北效遊,咁啱有朋友住上水,就約佢晚飯聚一聚。佢話彩園美食廣場新開了間台灣嘢,叫我同佢試下喎,咁當然無問題啦。聽講話彩園廣場得4間食肆,咁就梗係時時要排晒隊啦,好彩朋友早少少去攞位,唔係都要等下喇。餐廳好大,裝潢新式,一啲都唔似屋邨茶記餐廳。睇睇餐牌大部分都是台灣菜式,亦有少量廣東或者西餐,照顧不同需要。台菜一定點牛肉麵,見有牛三寶當然就點這個啦:牛腩牛肚牛筋各有三大件,牛腩軟而不削,濃牛味,毛肚腍滑,牛筋夠腍唔會爛同胡口,麵條爽滑有咬口,湯底有少少藥材味,濃淡適中,出色!醉豬手:豬皮雪白爽彈,幾濃酒味,都有少杞子清香。酸菜魚:魚很滑無骨,無腥味,酸菜酸豆味醒神,有少少辣,鍋底還有水晶粉同芽菜。水煮魚:比起四川重慶那種辣味比較輕,但都幾辣㗎,魚片同酸菜魚一樣又滑又甜,鍋底都有水晶粉,但請小心因會吸收了辣汁,會幾辣的。老乾媽炒飯,好有鑊氣,味調得幾好,只有蛋同肉碎都已經😋😋😋。蚵仔煎:蠔仔好多又飽滿,粉漿Q彈,有蛋香,加埋甜辣醬非常惹味。維多利亞秘密:即係雜苺和乳酪打成的沙冰,嚟到時真係嚇一大跳,係成座山咁高😂好底飲,微酸唔太甜,味道清新又抗氧化,女士首選👍💗

餐廳好大,裝潢新式,一啲都唔似屋邨茶記餐廳。