2023-08-23
天氣開始有返啲涼風,喉嚨又有少少乾涸。你返個粥底,再加蒸氣海鮮就正👍🏻尊貴海鮮套餐稱得上為尊貴,海鮮份量絕對有返咁上下(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 職員先用蒸氣火鍋,清洗餐具,10分衛生。再一盤一盤的端上海鮮,眼見非常新鮮。繼而店員會先倒上生米、再放入粟米、芋頭粒、南瓜粒,之後放上蒸盤。旁邊亦都有計時器,唔使驚蒸得過曬火喉。先有赤蝦打頭陣,橘紅色嘅蝦身相當搶眼,蝦味出眾;野生膏仔蟹主要食佢既蟹膏,帶金黃既膏液,食落有如蛋黃咁油潤,濃香四散,肉質食落實淨;台灣花尾龍躉片,魚肉透白,厚身亦帶魚香;澳洲青年龍蝦入口爽口彈牙,肉質結實,生熟度剛好,輕鬆離殼,我帶而且不乏蝦頭膏嘅甘飴。紐西蘭刀背蚌,入口食到少少海水嘅咸味,真係唔使點豉油;而大西洋野生青口極度鮮甜;紐西蘭月亮貝清甜爽滑~食完海鮮都已經9成飽,不過都要食返碗粥水品嘗海鮮嘅精華,粥水相當暖胃,鹹香有序,入口綿滑~星期五六日公眾假期及前夕,需要加$28,正常情況下就$419 加一,額外有$15嘅醬油及醬油費用!👍🏻用蒸去烹調,過程中冇用任何調味或者醃製,所以每一啖都係來自海中天然嘅鮮味!
👍🏻尊貴海鮮套餐