2022-02-12
香港呢個地方充滿著人情味同歷史,但經歷政權/時代嘅變遷後,香港嘅自由都成了歷史。建築物也不例外,女神像,裕民坊等也被時代淘汰。但呢度有位牛津大學畢業生,為了保護本土文物,不想有更多嘅野成為回憶,就保留了大和堂😌。大和堂開業於1932年,經歷過三代人嘅經營😲,最終中藥行於2017年結業。現時咖啡店老闆出生於九龍城,小時有去過呢度睇中醫,喺英國畢業後回鄉見到呢度招租,又唔忍心見到被人拆毀呢個本土文物🥺,堅決租下舖位,裝修成為咖啡店,令更多人可以看到當日大和堂嘅樣貌🤩。 門口見到有金漆招牌,摺疊鐵閘,就連用黎磨藥材嘅木櫈都保留下來。座位上嘅牆壁有各種牌匾,百子櫃,連咖啡豆都用咗以前裝藥材嘅玻璃樽🤯。雖然用番d舊嘢,但入到去唔會覺得好唔自然,有一種舒適感。座位異常地少(大約只有七張二人枱),所以真係要等得比較耐⏳。 大和堂其實我已經第二次到訪,佢嘅餐牌都有換過,而家就變咗個正常西餐餐牌,失去了之前吸引之處。食物中西合壁,最吸引人有雞蛋仔與雞,山渣蛋糕,菠蘿包鵝肝。如覺得鬼異嘅,可以食返全日早餐/意大利粉😍。 大和堂菠蘿油$78 Size係極之細小🤏🤏,一啖就已經食哂有餘。但78蚊就有一塊鵝肝,
大和堂菠蘿油$78
Size係極之細小🤏🤏,一啖就已經食哂有餘。但78蚊就有一塊鵝肝,唔係鴨肝喎,大家又覺得性價比如何呢😒?菠蘿包並非一般包店嗰D,入面有如牛角包般嘅蜂巢氣孔,而內裏都係黃色,但就冇咗菠蘿包上面嗰層脆身皮,我就有D失望😔。
入面嘅鵝肝外皮有D紋理,同一般鵝肝有少少出入,但都有適當嘅油香同鹹香。上面有層酸酸甜甜嘅果凍,原料應該係餐牌所謂嘅rhubarb(大黃)🧐,有清新嘅作用,但都係麻麻地推介。
雞蛋仔與雞$118
Size同“菠蘿油”未免相差得太遠😅,一人食一定會飽死,性價比比“菠蘿油”高少少。炸雞叫咗係西檸汁,食落100%就係細個成日食嘅西檸雞🤣。雞肉唔知點解個皮就唔見咗,外面微脆,內裏唔算多汁,但都鮮嫩,勝在份量多。
西檸汁酸而黏身,甜蜜可口,冇苦味,比起蜜糖更特別,但又冇乜驚喜。檸檬浸過入糖漿入面,晶瑩剔透,但咬落都係咁酸/苦😑。雞蛋仔超級大底,外面香脆,內裏空氣感高,棉密軟糯,偏向甜,有蛋香。
麻辣蛋牛三文治$158
估唔到蛋牛治個樣可以咁西式🤪,顏色鮮豔。牛肉用上牛柳,size都算厚,紅潤多汁,口感軟嫩無比,唔洗點咬就化開(冇誇張),肉味濃厚而充滿油香,又有層脆皮,出奇地高質,回味無窮🤤。
麵包外層重度烘過,但又未燶,內裏濕軟,有少少浸濕咗feel,底層嘅包同蛋結合為一,同樣有層脆皮,唔知點解會食到有陣懷舊風味。上面嘅醬汁的確有陣麻辣風味,香滑而有D芝士味,極之推介👍。
(P.s.食評全屬個人觀點,質素與你未來/之前嘅體驗可有不同,視乎當日出品)‼️