2024-10-02 216 瀏覽
朋友話去九龍城間「北斗」食日本野,開頭我仲以為係omakase,但原來係懷石料理,即係日式fine dining咁,好吸引!!餐廳裝修令人有空間感,而且食材好新鮮,presentation又靚~ 因為太專注食嘢,所以只係記得影幾款食物:佢嘅揚物好出色,又零膩感!《日本海膽配炸紫菜》 紫菜好香脆,加上鮮味濃郁嘅日本海膽又鮮甜又有口感 ,正~呢3款 揚物串 都好好食!外層薄脆,好平均!入口微脆,再有鮮嫩嘅口感,加上配料,完全唔使另蘸調味已經夠好食~ 《磯煮鮑魚》 甜甜哋嘅鮑魚既軟稔,又不失鮮嫩彈牙嘅口感,加上有咸鮮嘅黑魚籽好提味~《原隻伊勢海老配瀑布芝》 呢個芝士控一定中意! 新鮮嘅龍蝦肉先炸香,外層微脆可口,再淋上香濃嘅芝士醬。因為龍蝦肉鮮味夠出,所以芝士唔會搶晒啲味,入口既有芝香又鮮甜彈牙!

佢嘅揚物好出色,又零膩感!

呢3款 揚物串 都好好食!