餐廳: 南角
資訊:

2024-06-07 719 瀏覽
話晒自己都係港島人,好少會過海去搵啲 cafe 黎食下。但朋友話好推介而間係九龍城嘅cafe,咁今日就黎睇下佢咩料!!而間小店係地鐵站附近,行過去唔洗10分鐘非常方便。一開始見到間鋪外面已經排左7-8個人等緊,當初已經諗住放棄,但朋友叫我要堅持,因為而間cafe真係好值得...等!!野食方面我就叫左個早午餐。入面嘅料非常豐富,份量亦都好足,所有野都中規中矩唔會各自搶左唔係食材嘅存在感,成件事配搭得好好。最正嘅係佢個sourdough面包,軟腍腍食落去唔會好難咬開,配埋啲比感重口味嘅食物例如bacon同smoked salmon一齊食簡直係絕配。我朋友就叫左個sourdough面包上面加d新鮮嘅生果,個嗰覺得唔太特別,可能因為生果配sourdough唔太係我杯茶?...飲野我就叫左我嘅favourite - soda cofee, 但今次係比較特別少少,佢係有加左陳皮落去。飲落口成件事好似多左一個層次咁,對比起我平時飲嘅 espresso tonic 或者 soda cofee 會多左一份陳皮嘅香氣同埋果味。用黎配野食岩岩好,可以 refresh 下味蕾,非常有深度嘅一杯咖啡。我朋友就叫
話晒自己都係港島人,好少會過海去搵啲 cafe 黎食下。
而間小店係地鐵站附近,行過去唔洗10分鐘非常方便。
早午餐
「口立濕」陳皮梳打咖啡
斑蘭椰啡
我朋友就叫左個斑蘭椰啡,
第一,成個presentation好正,椰奶加埋espresso再加上少少斑蘭汁係底,上面仲要加多個vanilla雪糕球添。
一飲落去個椰味會比較重,再黎就係咖啡嘅味道,係比較後嘅時間就有斑蘭嘅味道出黎啦。因為佢本身跟埋一個vanilla雪糕所以成件事飲落去係會比較甜同埋咖啡嘅味道會略為少。
題外話/補充資料: 又係一間唔洗加一嘅小店,係本人最鍾意嘅文化,大家要多多支持~~
2023-08-13
早午餐