2024-10-07 387 瀏覽
喺九龍灣想食泰國菜,於是瓹窿瓹罅嚟咗呢間街坊小店,估唔到又幾有驚喜喎,食咗個幾高性價比嘅晚餐🍽️明爐烏頭魚見到隔離枱嗌呢一條明爐烏頭魚好吸引,所以我哋都嗌返一份嚟食。明爐烏頭魚有清湯或者冬蔭功湯口味可以選擇🐟我哋就揀咗惹味嘅冬陰功湯,除咗火爐上面嘅魚已經有冬陰功湯之外,餐廳亦都額外俾咗一碗湯我哋,可以加上條魚度。烏頭魚嘅肉質好實淨,同酸酸辣辣嘅冬陰功湯好夾,呢個價錢就食到成條魚真係好抵😉正宗泰式豬手冇諗過呢個無骨豬手用個煲上,咁就可以更加保溫啦,慢慢食都keep住暖笠笠🐷 呢個豬手嘅調味用上咗甜醬油,微甜口味炆得好入味。呢個泰式豬手炆到腍晒,連層豬皮都係入口即溶。炸蝦餅講到食泰國菜必食嘅小食,我嘅首選會係炸蝦餅🍤 呢度嘅炸蝦餅幾彈牙,令人食個不停。串燒半打有牛肉同埋雞肉各3串,啱晒我哋呀,可以一次過試晒兩款口味。個人就更鍾意雞肉串,因為比較嫩滑🐥 沙嗲醬嘅花生味好濃郁,真係串燒嘅絕配。無糖百事可樂最後仲嗌多個可樂開心吓🥳 真係飲到gur一聲㗎🥤呢間餐廳裝修仲設計到有少少火車元素,真係幾特別㗎喎😎 菜式抵食,下次想食泰菜又多個選擇 。

明爐烏頭魚
明爐烤烏頭