2019-04-07 86 瀏覽
經過一天的工作,放工都好疲倦,還要為家人準備晚餐,簡直是倦到極點,去到街市,行來行去,都唔知有咩嘢好食,想到頭都爆。收到大仔話唔係屋企食飯,心情即時輕鬆晒,唔使買餸,今晚,只有我同細仔食飯,咁就比較好搞些,因為細仔是飽肚就可以,米飯就最啱他,唔係淨係食餸,要飽飽,就想到食熱辣辣的煲仔飯了。馬上打電話叫他出來,一齊去食煲仔飯,又可以解決了我倆的晚餐,一樂也。原來煲仔飯都可以做外賣,只需每煲飯另加$20元的費用,就可以享受到一餐熱辣辣、香噴噴的原煲煲仔飯。臘味煲仔飯,我必然的至愛,熱辣辣地端上桌,陣陣的臘味臘香味,令人垂涎三尺,臘味的油,滲透入飯內,配埋特製的醬汁,淋上面,加上飯焦香,肥卜卜,又點會有得剩呢!連飯焦也一並吃得清了。胡麻棒棒雞、細仔的至愛,雞味很入味,我覺得有點太稔的感覺,欠缺一點口感,味道還可以,配上青瓜、麻香,配搭各有口感。香酥一口豆腐,豆腐酥炸剛好,入口熱辣辣,很燙口,特別是中間,很燙,外皮酥炸得薄脆、皮脆內嫩,很鬆化!