話說我最近不斷食辣,自覺愈來愈食得辣😝。呢日中午就去咗太子通菜街試頗出名嘅「川之味麻辣米線」。下午兩點鐘去到餐廳有唔少人食緊,而其後堂食同外賣嘅訂單繼續來。店員姐姐們服務態度都OK。餐廳環境同衞生都比想像中好,畢竟門面有啲舊同簡陋😳。我坐近門口位比較熱,因為係咁有人入、有人出,而好多人又無乜手尾閂好門,唉。不過冷氣充足嘅。我第一次嚟食,所以要睇餐牌先知有乜食。好搞笑地張餐牌係無寫價錢的😅,可能方便加價都唔洗重印...。但價錢係有張貼於牆壁嘅,自己無留意啫🙈。$34得一餸米線都幾貴,餸主要分$7或$8類。麻辣有得自選辣度,分別為加$3嘅大辣、加$2嘅中辣、加$1嘅小辣五至十級以及$0嘅小辣一至四級。我見好多人都係嗌4️⃣四小辣,可能食得辣,但又唔想加錢,哈哈。食開BB辣嘅我就要咗二小辣🌶🌶,諗住自己應該應付到...,點知辣到HIHI!唔怪得每枱都放咗紙巾啦,而且其他食客都又喊、又咳、又流鼻水🤣。辣度十足,麻味正常,但我覺得唔夠鹹,所以唔夠惹味囉!個人鍾意鹹啲嘅麻辣味,佢嘅辣直頭係嗆喉程度,好似濁親咁。最終辣到我要拎碗仔隔開湯先食到,太廢😭。米線偏粗身,口感少少爽。我最欣賞係湯底本身已經搭配咗
但價錢係有張貼於牆壁嘅,自己無留意啫🙈。
$34得一餸米線都幾貴,餸主要分$7或$8類。麻辣有得自選辣度,分別為加$3嘅大辣[辣至癲峰]、加$2嘅中辣[辣到飛起]、加$1嘅小辣五至十級[辣得過癮]以及$0嘅小辣一至四級[辣味淺嘗]。我見好多人都係嗌4️⃣四小辣,可能食得辣,但又唔想加錢,哈哈。
米線偏粗身,口感少少爽。我最欣賞係湯底本身已經搭配咗芽菜同腐皮,仲要係大量嗰隻,正啊👍!
第一款餸係🐷豬軟骨($8餸),有兩件,確係燜得幾淋、幾入味,啱哂補充骨膠原。
第二款餸係生根($7餸),我貪佢夠索湯嘛,估唔到餐廳都幾慷慨,生根有成七、八嚿,相對抵食😙。
凍香濃豆漿加$5就有,亦唔太細杯,解辣一流😊。
總括嚟講,我覺得呢間米線都可以一嚐,但我就未必會再食了,因為主角麻辣得個辣字,但唔夠好味,無令我想返轉頭嘅衝動🙊。不過啲餸就幾好嘅,而且份量多、夠飽,但始終性價比偏低,我咁樣埋單都要$47。
2020-07-20