2023-04-25 168 瀏覽
係我個美食藍圖,值得回訪嘅店必然有原因,食物好、服務好、環境好,有齊三好條件就必定回訪😎 位於銅鑼灣嘅 山 Yama @yamajp.hk 成為我二訪店,二訪都仲有驚喜,食物比開張時候更見精彩同豐富。餐廳周邊擺設會見到以山、水為主題,設計優雅脫俗,空間寬敞,比其他日式餐廳坐得舒服😌.以上乘食材,打造完美Omakase😎 食材由日本直送,以確保質素🫰🏻.山の御膳 Kaiseki $1,888.🔺前菜木盒內盛載著帆立貝、毛蟹、生蠔,帆立貝厚身鮮甜道足,北海道毛蟹蟹肉濃郁,配埋蟹膏更加一流,小長井生蠔🦪肉厚鮮味,又一驚喜😍.🔺蒸物蝦夷鮑酒蒸肝醬,食之前店員會係鮑魚上面噴上十四代清酒,入口時先有清酒味,之後鮑魚鮮味,層次感豐富😍😍.🔺先付以五款不同產地海膽作為前菜,碟上放上乾冰,煙霧離漫嘅感,令人置身仙境,視覺效果一流。海膽味道由濃到淡,帶出不同鮮味,岩手、濱中町、根室、宮城、北方四島,口味由淡至濃,由清甜到濃郁,creamy,絕對驚喜😍.🔺季節刺身🔘日本渡蟹 - 渡蟹蟹膏非常飽滿,以醬油醃製方或處理,味道鮮味,跟韓式醬油蟹有點相似,但鮮味度更高,入口有蟹嘅鮮甜味,好creamy , 更愛這

位於銅鑼灣嘅 山 Yama @yamajp.hk
山の御膳 Kaiseki $1,888
🔺前菜
🔺蒸物
🔺先付
🔺季節刺身
🔘日本渡蟹 - 渡蟹蟹膏非常飽滿,以醬油醃製方或處理,味道鮮味,跟韓式醬油蟹有點相似,但鮮味度更高,入口有蟹嘅鮮甜味,好creamy , 更愛這個醃法😘
🔘北海道凡立貝 - 配上柚子皮、黑魚籽、入口清爽甜美😍😍
🔘鰤魚 - 可以一次過試齊煙燻同刺身食法,煙燻後迫出鰤魚油香,跟刺身原味各有特色,滿足〇感😘😘
🔘大拖羅 - 油脂豐富,入口滿滿油香、夾紫菜一夾食,香脆又鮮味😍
🔺鍋物
最期待嘅北海道雪場蟹出場,被譽為蟹中之王嘅北海道雪場蟹,肉質極為鮮味,湯底以昆布蟹殼等煮成,清甜而不油膩,湯中有陣陣蟹香,要成碗飲晒😂😂
🔺雪靶
中場先以雪靶清清味蕾,為下半場作好準備😂
🔺甘鯛立鱗燒配黑松露汁
魚鳞炸得非常香脆,入口魚鳞酥脆可口,魚身保持嫩滑,配上師傅秘劉廉忌黑寸露醬,味道超襯搭😘
🔺天婦羅
日本鱚魚(沙錐)炸後魚身口感酥脆,魚肉鮮嫩柔軟。
炸日本蕃薯,棉滑香甜。
🔺主菜
A4 宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁 牛肝菌,A4宮崎牛油脂比例平均,入口油香豐富,牛味濃郁,有入口即溶化感覺,伴碟有啲車厘茄,可以清解油脂感🫰🏻
🔺食事
特濃上海蟹拌後文稻亭 10年意大利黑醋
上次食完嘅時候已經念念不忘,烏冬上面佈滿蟹肉,食嘅時候再倒入蟹膏,滿口都充滿蟹味🦀🦀🦀
🔺甜品
大福拿破崙 - 以大福配搭拿破崙,創新又異常配搭,被間夾有雪糕,建議分層食法,大福雪糕拿破拿,同雪糕拿破崙咁食,一份甜品兩種味覺亨受😍😍 拿破崙鬆脆,中間夾上雪糕同忌廉,完美配搭🫶🏻🫶🏻
直得一讚係呢度職員跟師傅對客人非常窩心,閒聊間透露了生日,臨尾驚喜,送上壽司蛋糕,心意同誠意都非常之夠,值得大讚😘😘🫶🏻🫶🏻🫰🏻🫰🏻
2023-04-24