2024-08-11 528 瀏覽
第二次來到尖沙咀的三日月鐵板燒,我和朋友每人叫了個一人前極上晚市套餐🍽️ ,真係大開眼界🤩 ,又滿足咗我哋嘅味蕾 😋 。前菜的三小點,包括煙燻雞肉🍗 、麻將豆腐 🌱 和牛蒡漬 🥦 ,每樣都各有特色。尤其是煙燻雞肉,味道香濃,口感嫩滑。再配上火龍果沙律柚子汁 ,清新開胃 💯 。之後有日本廣島蠔 🦪 ,超級大隻,上面有魚子醬,鮮美可口,令人回味無窮 😋 。是日刺身有油甘魚 🐟 、赤身同埋魷魚 🦑 。油甘魚肉質新鮮,口感滑嫩 ☺️ ;赤身雖然係吞拿魚嘅一種,但這裏的處理方式令到佢冇咁多筋 ;魷魚新鮮有彈性 🔍 。茶碗蒸 🥚 都唔遜色,面上有凝固了的鰹魚湯汁配上用黑松露油蒸的蛋,底下還有黑木耳絲,口感豐富,味道鮮美 😋 。主角之一南非鮑魚昆布汁,搭配上鮑魚肝,味道鮮美,令人回味無窮 🤤 。主角之二是帝王虎蝦 🦐 ,配有黑醋汁和蝦膏汁,成隻蝦都可以食。建議由蝦鬚食起,因為新鮮乾炸起,更能體驗到蝦嘅鮮味同口感 👍 。另一主角是鐵板燒美國Prime肉眼薄燒卷 🥩 ,加入野菌同岩鹽黑椒,旁邊更有炸蒜,配上蓮藕、南瓜等日本野菜,再加上酸汁、味噌汁同麻醬三款醬汁。整體唔油膩,好惹味 😋 。鐵板炒飯 🍛 都值得

鐵板炒飯 🍛 都值得一提,加入咗自製酸梅醬、櫻花蝦、木魚花等配料,炒飯焦香,酸梅醬味道酸甜。食到一半之後才加入鰹魚湯,一個炒飯兩種食法 👍 。

之後喝了一碗味噌湯 🥣 ,佢嘅味道濃得嚟又唔會過咸,啱啱好 👌 。

最後,我哋食咗艾草福餅紅豆餡作為甜品 🍡 ,清甜可口,完美結束咗呢餐豐富嘅晚餐 。

總括嚟講,三日月鐵板燒嘅食材新鮮,師傅手藝高超 👨‍🍳 ,環境舒適,服務周到。雖然價錢唔算平,但係性價比高,絕對值得一試 💯 。

💰 晚市全單有八八折,我們兩個人食咗$1956,人均$978。下次有機會,我哋一定會再來試其他套餐 🤩 。
2024-08-06