2023-03-07
今日同仔仔去左一間好出名嘅潮州飯店「陳儀興」,應該鍾意食打冷嘅朋友仔都一定有聽過呢個名🤣✨佢而家係將軍澳開咗分店,新店裝修好新潮,門口仲有兩隻好可愛嘅獅頭鵝比你影相打卡🤣不過我地7點去到果陣已經好多人,建議去之前要book枱呀~入到去就梗係要叫鹵水鵝食啦!我地仲叫左好多個餸,款款都好惹味好好食😋一齊嚟睇下我地食左啲咩啦!🦪潮州蠔餅🦪必食之選!嚟到食潮州菜就緊係要食蠔餅啦!外面炸到脆卜卜,入面有勁多蠔仔!配埋魚露一齊食,鮮味出晒嚟!超惹味😍🪿鹵水鵝片🪿打冷一定要食埋鹵水鵝先食到間餐廳嘅質素去到邊,呢個鵝片超淋,小朋友同老人家食都咬到,鵝味好出,而且滷得好入味,高質!👍🏻🐟避風塘黃鱔🐟鍾意食辣嘅朋友一定要試下佢地嘅避風塘菜式,因為真係炒得好夠辣,又夠咸香,黃鱔已經起晒骨,炸到香脆之後先再炒,好味😍🦪潮州蠔仔粥🦪呢個蠔仔粥真係圓圓大愛😍食左差唔多兩碗仔!入面有好多蠔,而且好大隻!所以啲飯好鮮甜,入面仲好足料,每啖都有蠔味,正😋🐸醬爆田雞🐸田雞唔會炒到好老,食落一啲都唔柴,配埋西蘭花,食落唔會好漏。🍡綠豆清心丸🍡呢個係經典嘅潮州糖水,而家已經買小見小,估唔到仲有機會比我食到😍清心丸個口感真係好
🦪潮州蠔餅🦪
🪿鹵水鵝片🪿
🐟避風塘黃鱔🐟
🦪潮州蠔仔粥🦪
🐸醬爆田雞🐸
🍡綠豆清心丸🍡
呢個係經典嘅潮州糖水,而家已經買小見小,估唔到仲有機會比我食到😍清心丸個口感真係好特別!咬落去好煙韌,仲有小小果香,配埋綠豆糖水,好清新💕
呢度真係有太多好野食啦,下次要再試埋其他招牌菜先得😋😋