星期六又係我同呀媽撐枱腳嘅日子,兩條友廢事煮,所以近近哋出咗觀塘食。我想食台灣菜,上網搵到一間叫「哥哥添飯•妹妹泡茶」嘅食店,見個名咁過癮,就一於幫襯吓🤣。小店位處於創紀之城一期地下,即渣打銀行大樓嗰度,個人認為觀塘站比起牛頭角站行過去近些少。餐廳裝修唔錯,有一面落地大玻璃窗,整體行小清新路線🌿。餐廳三點後就賣晚市套餐🍱,價錢由$69至$128不等,另外仲有單點食物可選。套餐內容超豐富,有好多細細碟,彷如韓國菜,造型滿分💯。沙茶厚豚乾拌麵($87),🍜乾伴麵用上白麵條,同刀削麵及拉麵唔同,口感偏軟,嗰種淋身並非因為煮得過熟而成。撈麵嘅配料有溏心蛋、粟米粒、青瓜絲、蘿蔔絲、菇同埋木耳絲,撈埋食能夠提升口感,加點爽脆效果。沙茶醬原來係直接放落麵度,味道幾香,但如果可以濃味啲同鹹啲就更惹味,我食開重口味嘛。最後,🐷厚豚係煎豬扒,分開另上,上碟時經已切件,食用方便。哥哥招牌塩麴雞拼傳統台南香菇蝦米油飯($83),塩麴係指調味料,佢用於醃雞。🐔雞係用上類似切雞嘅連骨雞件,並非雞扒,係傳統中菜風味。隨雞附有酸辣汁,以及冬菜粒同青瓜絲伴飯食。另一邊廂,油飯富有自家特色,🍚飯粒染上醬油啡色,並混入香菇
沙茶厚豚乾拌麵
沙茶乾拌麵
厚豚
哥哥招牌塩麴雞拼傳統台南香菇蝦米油飯
哥哥招牌塩麴雞
傳統台南香菇蝦米油飯
哥哥招牌塩麴雞拼傳統台南香菇蝦米油飯($83),塩麴係指調味料,佢用於醃雞。🐔雞係用上類似切雞嘅連骨雞件,並非雞扒,係傳統中菜風味。隨雞附有酸辣汁,以及冬菜粒同青瓜絲伴飯食。另一邊廂,油飯富有自家特色,🍚飯粒染上醬油啡色,並混入香菇片,味道恰到好處,香而不膩,軟硬度適中。另外,仲有一隻煎太陽蛋添。唔知我有冇聽錯,店員好似話可以添飯!
前菜有三款,會因應時令供應更改。🦐椒鹽爆溪蝦細細粒,用上椒鹽爆香,連殼食埋酥脆無比。苦瓜經蜜糖醃製後,苦度所剩無幾,得返甜味。漬物拼盤有三味,牛蒡最為入味兼好食。
滷肉青菜
套餐仲會配上青菜,可揀滷肉味或原味,識食一定揀前者💚。青菜採用A菜(即油麥菜),口感爽脆,伴上滷肉粒以添鹹香。此外,每個餐亦會送上時令水果杯,顧及健康需要。
飲品方面,跟餐嗌台式飲品可享$10優惠🈹。我哋要咗有時候想喝紅豆奶茶(原價$28)以及玉桂蘋果紫羅蘭(原價$35),兩杯均係凍飲。奶茶口感順滑,唔會太甜,紅豆如果煮得淋啲就更佳。花茶勁重玉桂香,幾正😍。由於飲品放咗原條玉桂木,所以都真係幾濃味吓,介意者勿點。紫蘿蘭作為茶底,味道偏甘苦。
總括嚟講,呢間新派台菜館唔錯喎🇹🇼。套餐除咗擺盤五彩繽紛之外🌈,內容堅係豐富,而且無論前菜定主食都有返咁上下水準。餐牌菜式選擇多,我仲有好多嘢想食,一定會再嚟幫襯!
沙茶厚豚乾拌麵
哥哥招牌塩麴雞拼傳統台南香菇蝦米油飯