2022-05-03
上次觀塘店用餐體驗十分好,今次特意到銅鑼灣旗艦店再幫襯!餐廳現正優惠進行中,好抵食❗️週末或公眾假期第二個套餐半價優惠(只適用於四人同行)、8折優惠(逢一至五 1:45後入座)銅鑼灣店特設cocktail bar,享用美食之餘還可以品酒🍸在等候期間,餐廳送上2杯特色飲品,分別有含酒精的咸檸Gin Tonic Cocktail 及無酒精咸檸 Tonic Mocktail。估唔到咸檸同Tonic 又幾夾,鹹鹹酸酸,做餐前酒清新又開胃~前菜、沙律🥗柚子野菜沙律新鮮爽口,再加上銀魚同吃,口感豐富~刺身三款帶子肉厚鮮甜~鰤魚平時較少吃到,口感彈牙清爽,完全沒有生魚的腥味❗️吞拿魚赤身屬於魚的背部🐟魚肉呈赤紅色,因而得名。背部油脂含量較低,魚味非常濃郁,口感清新,食多幾件都唔怕膩👍🏻過程中,師傅會跟我們介紹食材、製作方法,乘機向師傅偷師🤫有說有笑,氣氛輕鬆❗️松葉蟹肉他他頂部有金鉑、魚子醬點綴,賣相精緻😍入口啖啖蟹肉好足料❗️混入充滿鹹香的蟹籽,而底層則有波菜🥬口感豐富而味道多層次👍🏻南非鮑魚鮑魚大大隻!選取新鮮南非活鮑魚😍看著師傅純熟地將鮑魚由拆殼到切片,再整合上碟,烹調過程就像表演一樣吸引👏🏻鮑魚質
上次觀塘店用餐體驗十分好,今次特意到銅鑼灣旗艦店再幫襯!
前菜、沙律🥗
柚子野菜沙律新鮮爽口,再加上銀魚同吃,口感豐富~
刺身三款
松葉蟹肉他他
頂部有金鉑、魚子醬點綴,賣相精緻😍
南非鮑魚
鮑魚大大隻!選取新鮮南非活鮑魚😍
鮑魚質感軟柔,岩鹽、黑椒調味令其鮮味提升,散發啖啖鮮香~
🦞送鐵板燒活龍蝦1隻
龍蝦跟鐵板碰撞傳來陣陣香氣,新鮮龍蝦肉鮮甜彈牙~ 濃稠蝦膏煮成醬汁伴上蝦肉,口感濃郁豐腴,好想可以食多幾件😍
美國牛肉薄燒
🥩薄牛肉脂肪分佈平均,輕輕燒一燒已經完成!廚師將大量炒香蒜片、香蔥包裹在內,用多士吸收牛肉多餘油份一起上碟~
🐮牛肉選5成熟剛好,保持到Juice肉汁❗️牛味香濃,而蒜片跟香蔥起了化學作用,惹味又好吃~
炒飯
雞蛋打在飯粒上👨🏻🍳廚師不停加速炒動,飯粒慢慢由米白色變成金黃👏🏻 中途加入牛肉,高菜 ,最後配上蔥花,手法乾淨俐落好精彩😍
炒飯每粒都沾滿蛋漿,夠鑊氣之餘好乾身,極速比我們吃掉❗️
漬物.麵豉湯
龍蝦麵豉湯加入剛剛的龍蝦頭熬製,令麵豉湯多了一份鮮香~裏面有幾粒彩色波波🟡🟢🔴原來是用麵筋造成,好可愛💖
甜品/咖啡
最後師傅額外送我們一個即製焦糖多士 ❗️ 香脆多士配上海鹽雪糕同吃,冰凍又美味
今次質素同樣高👏🏻果腹滿足之餘, 五感同樣飽足 😎