2021-12-08 146 瀏覽
一聽到係五星級酒店總廚主理就即刻好想去試下🤩🤩🤩位置都算容易搵,環境就一般餐廳樣,不過最緊要都係野食,係咪咁講先😛做得依度主打中既主打,當然要有返咁上下,肉方面,有牛展、肥牛、牛根,先講牛展,一早已經聽聞係好花心思既慢煮牛展,果然好鬆軟好入味,同一般刻板印象中既牛展唔到,筷子一夾就散開,相當令人驚艷。牛根同樣出色,亦係入口即化,同牛展唔同,佢仲更加有滷水味,食到深深處會感受到少少甘甘地果種濃郁。肥牛方面,有少少唔明點解會出現係依碗麵入面,個人認為有少少破壞左個平衡,畫蛇添足左,食落只係普通打邊爐肥牛,同碗麵完全唔夾。湯底方面,真心係正既,順口又有濃厚牛味,冇膩感,但就滿足到你食牛肉麵想要果種充斥口中既牛肉味,加上炸豆皮比你吸收所有精華,的確有一手。配料既蘿蔔同樣出色,特別係紅蘿蔔,抵讚!除左肥牛,就係麵條令人有少少失望,其實好多位到已經令人相當驚喜,就係依少少位再完美啲,依碗麵真係會令人一試難忘,麵條太碎,質感似油麵,唔夠掛湯,如果係用薄身麵感覺會差好遠。以安格斯為肉末既燥肉飯,係好食既,雖然味道有啲偏咸,但係醬汁既調味,淋滑既根肉,加上配菜既脆身口感,你係會想一啖接一啖咁食既。不過佢
木玥招牌紅燒牛肉麵

黯然銷魂安格斯滷肉飯

以安格斯為肉末既燥肉飯,係好食既,雖然味道有啲偏咸,但係醬汁既調味,淋滑既根肉,加上配菜既脆身口感,你係會想一啖接一啖咁食既。不過佢就唔係肉燥飯囉🤔起碼唔係為人熟悉既肉燥飯,可以話係新派料理,但就一定唔係傳統肉燥飯喇。
雙色鹽酥雞

因為佢既推介嗌左鹽酥雞,一向覺得只係炸雞冇乜值得嗌,得依個炸雞又真係唔錯。其實只係一啲少心思,就真係令件事好唔同。佢都係偏咸既,炸得相當香脆,但雞肉依然保持多汁,雖然係炸雞,但依然食到雞味,明顯唔係冰鮮貨。鹽酥雞有一個問題,就係再好食都會覺得膩,因為食同一個味道太多次,仲要係炸既,佢就好西利咁做左2個味,其實食落好似分別唔大,只係一個咸啲一個冇咁咸,不過中間可以穿插住黎食真係差好遠,唔會咁快味覺疲勞。
蜂蜜冰烤地瓜

食完正餐就食下甜品,凍既甜烤地瓜,雖然入面已經咁軟身,但依然可以切得咁薄身,令客人食得相當舒服冇負擔感,甜度既控制亦相當不錯,係食完可以再食既味道。
玫瑰可可鮮奶

可可味同牛奶味互相都唔會太濃,仲飲到淡淡既玫瑰香,雖然飲耐左會有少少甜,但整體都可以接受,唔係一口氣飲晒,一路食飯一路飲係可以既。
白桃桂花烏龍清茶

如果你係減緊肥,要走甜,依個茶你一定好中意,佢蜜桃味超淡,烏龍味亦唔重,去到最後既回甘先會感覺到個清茶,味道係偏清淡,但茶香依然存在。

抱住一個品嘗五星級料理既心情大慨會有啲細微位置會有少少失望,但唔好忘記,以依個平民價錢,可以食到依個水平既料理,其實已經相當唔錯,當然如果佢連依啲細微位置都可以改善埋,一定可以登上更高寶座。
木玥招牌紅燒牛肉麵
黯然銷魂安格斯滷肉飯