2019-06-01 65 瀏覽
覓食男女,今次餓底想揾間高質啲嘅西餐廳,其實喺觀塘區返工,高質嘅西餐應林立,食到個咀刁晒,真係返唔到轉頭,尖沙咀區雖雞食肆選擇多,但多反而易粗製濫造,有heart而性價比高嘅西餐廳,相對難做,今次聽朋友介紹,又有開心大發現,真係感恩有個尖咀地頭蟲嘅friend子😂做多幾個research,發現小店來頭都唔少,由曾經喺intercon 同半島任職多年嘅厨師主理,食物都稱得上係五星級,但打開menu價錢超親民,相當驚喜!❤️好評一:餐包小細節🥐餐包?好多人食西餐都覺得個餐包係為求飽肚,令你覺得夠食飽;又或者有人有完全skip餐飽,唔想浪費quota,但喺呢間餐廳,餐包一環絕對大大加分!不論係order set dinner or single item,餐廳都有一個bread platter(點解我知?因為我同朋友都唔係叫set),但照樣送上一set bread platter,分別有牛角包、bread sticks同埋法包,兩人份量大家都可以一次過試晒三款,非常貼心。味道方面,中規中距,配搭個butter,其實係冇得輸,十分鐘就掃清,喺等上菜嘅過程好啱客人邊食邊傾下計!👍🏻好評二:堅. 真

❤️好評一:餐包小細節

👍🏻好評二:堅. 真材實料
煎蟹餅🦀
餐廳自己打嘅蟹餅,啖啖都係蟹肉,完成食唔到有添加其他食材,而且煎到兩面香脆金黃,,配埋個自家製醬汁,開胃又唔會太肥肚!

黑毛豬
一再強調,豬肉相對牛肉嘅處理難度更高,所以喺餐廳食牛比食豬好味嘅選擇更多。但本人偏偏愛order 豬去測試餐廳實力,而呢間嘅西班牙黑毛豬扒都冇令我失望,都有8分!豬肉肉質鮮嫩,豬味唔自濃郁,但熟成程度啱啱好,所以唔會好鞋口。

🤤好評三:五星級巧思
🍚烤燒大啡菇、北海道帶子. 虎蝦意大利飯
呢個係個人偏愛,貪心嘅小狗可以一次過試晒三款食材,而且份量好多!意大利飯好creamy,帶子同虎蝦煎得啱啱好,配搭大啡菇,成件事係大滿足!