每個月都有幾有想食好啲今日黎到半島酒店既釧食omakese 食omakese 當然要坐bar枱可以欣賞住師傅處理食材既過程又可以交流下今次成餐飯食落黎除左覺得食物高質服務環境同師傅溝通都係五星級!__________________________🔹汐 $19802前菜。一品料理。壽司10貫。卷物。吸物。甜品👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ❌🦪前菜雖然名叫前菜,但一啲都唔簡單可以話係全餐omakese 令人最最回味的分别係北海道鱈魚白子同柚子皮胡麻醬清森縣劍魚.其中白子真係好驚喜白子火炙過再加上酸汁,燒過好香,咬落去好creamy平時有少少驚食開白子怕腥既朋友試呢個炙燒版應該會改觀!.🍲一品料理: 百合根真丈以蝦同百合根磨成蓉,先炸後蒸既方式烹調再餵以百合花菊花同鮮拆蟹肉既高湯食落口感有啲似手打魚丸咁軟棉棉成個賣相非常高級,好加分.🍣壽司鹿兒島深海池魚,肉質爽脆,魚味較淡,作為開場第一款非常適合.北海道是生鰤魚,即係油甘魚,都鮮味既不過冇特別.毛蟹,拆好左好多蟹肉,但蟹既味道無想像中咁出.赤身,魚味重,口感軟熟煙韌,好食.拖羅,冇筯唔算爆油,感覺剛剛好.筯
每個月都有幾有想食好啲
今日黎到半島酒店既釧食omakese
食omakese 當然要坐bar枱
可以欣賞住師傅處理食材既過程又可以交流下
今次成餐飯食落黎除左覺得食物高質
服務環境同師傅溝通都係五星級!
__________________________
🔹汐 $1980
2前菜。一品料理。壽司10貫。卷物。吸物。甜品
👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
Keto friendly: ❌
🦪前菜
雖然名叫前菜,但一啲都唔簡單
可以話係全餐omakese 令人最最回味的
分别係北海道鱈魚白子同柚子皮胡麻醬清森縣劍魚
其中白子真係好驚喜

白子火炙過再加上酸汁,
燒過好香,咬落去好creamy
平時有少少驚食開白子怕腥既朋友
試呢個炙燒版應該會改觀!
🍲一品料理: 百合根真丈

以蝦同百合根磨成蓉,先炸後蒸既方式烹調
再餵以百合花菊花同鮮拆蟹肉既高湯
食落口感有啲似手打魚丸咁軟棉棉
成個賣相非常高級,好加分
🍣壽司
鹿兒島深海池魚,肉質爽脆,魚味較淡,作為開場第一款非常適合
北海道是生鰤魚,即係油甘魚,都鮮味既不過冇特別
毛蟹,拆好左好多蟹肉,但蟹既味道無想像中咁出
赤身,魚味重,口感軟熟煙韌,好食

拖羅,冇筯唔算爆油,感覺剛剛好

筯子,師父拎左成版出黎,打卡好正😍
有啲柚子皮係上面,感覺似三文魚子,但味道唔同,油脂味無咁重
三松縣鰆魚或者叫膠魚,燒過魚皮部分帶點脆脆口感,燒完之後魚味好出好香,個人覺得係10貫中最好食
秋刀魚,秋天當造,魚味濃
北寄貝, 上台仲郁緊,口感非常爽跪
01海膽
好creamy鮮甜,食到個芯有啲凍得濟,放一陣溶多雪,應該會更好食

🍙toro 太卷,係赤身,中拖,燒過既大拖,中間仲夾左醃蘿蔔同大量炒過既芝麻,口感好豐富

🍜野鴿清湯
野鴿用大蒜,甘筍,洋蔥,菇,蛋白熬煮而成既清湯,飲落好似中式老火燉湯,意外地幾清甜
🍮玉子布甸蛋
同志魂一樣都有得食師傅推薦既蛋料理,今次係以布甸既形式出現,味道唔會過甜,口感係好幼滑既布甸,幾好
🍡🍧🍰甜品
想講呢度既甜品師傅絕對可以就咁獨立開甜品鋪都夠做!平時omakese 嘅甜品通常都係時令水果或者抹茶芝麻雪糕,呢度係有心思得黎,用返當造既水果,完全係超驚喜之作
打頭真係季節限定既桃雪芭
食得出用新鮮桃打成既,配以自家製既yogurt,乳酪係比較厚身,食落咗少少希臘乳酪,茶味水銀筯,下面仲有大大舊既新鮮水蜜桃🍑無論味道口感都配合得恰到好處
呢個真係強烈推薦!
福袋豆卜炸過做外皮,識落帶點豆香,而且好鬆化酥脆,又帶點日本特式,因為外面炸過既關係,裡面既豆乳奶凍呈半流心既狀態,味道同crème brûlée好似,奶香十足
最後一個甜點係芝麻朱古力
芝麻味十分濃郁,好快就係口腔中溶化,好似食緊芝麻糊咁,中間仲有啲朱古力脆米,作為今餐最後一道,係甜蜜既結尾
日料小知識
真丈,也稱真薯、糝薯、真蒸,日语假名写作“しんじょ”(shinjo),或しんじょう。它是用蝦、蟹、白身魚肉等(有时也用雞肉、豬肉)磨碎成糜,加入山药泥、蛋清、出汁等调和后,以蒸、煮或炸的料理方式做成的食物。
  • 甜品
  • 火炙白子