2018-02-14 42 瀏覽
其實之前無意中睇東張西望已經有介紹呢間火鍋店,當然俾佢顏色鮮艷的湯底加上海鮮拼盤所吸引,於是就同朋友一齊黎試新野。全餐廳獨沽一味賣海鮮拼盤套餐,門口已經放左套餐模型吸引眼球XD 雖然主打一人火鍋,但係如果一個人黎打又真係孤獨左D簡單港式火鍋醬料盤(可惜沒有熟蒜)好貼心的是枱邊貼有各海鮮煮熟時間,之前食過另一間粥底火鍋只有牆身貼有通知,成日要抬頭睇又真係辛苦左DD好快就有沙律食住先我同朋友分別點了粟米及紫薯湯底。講真,侍應捧緊紫薯湯底黎時已經聞到好香甜的紫薯味。除了海鮮拼盤外,每人仲可以揀3款火鍋配料。溫馨提示,可以唔洗另點生菜,因為本身火鍋配料盤及海鮮拼盤已經有生菜伴碟。而且佢本身火鍋料有包丸同餃,除非你係餃子/丸類愛好者,唔係的話可以點其他食物。事不宜遲,最吸睛的海鮮拼盤一到梗係同佢影返張靚相先啦~海鮮十分新鮮,係我按下快門的下二秒,隻蝦係度跳,好彩我已經放低電話,如果唔係我部電話都可能變成火鍋料XD完全俾佢嚇親最好食係桂花蚌,湯底的清完全帶出它的甜,加上時間的配合,肉質鮮嫩爽滑。蟹仲有膏,半隻真係唔多夠喉食完海鮮後,就上火鍋配料,講真都係常見的火鍋配料XD不過食埋就真係見飽侍應們好

雖然主打一人火鍋,但係如果一個人黎打又真係孤獨左D

簡單港式火鍋醬料盤(可惜沒有熟蒜)

好快就有沙律食住先

除了海鮮拼盤外,每人仲可以揀3款火鍋配料。

事不宜遲,最吸睛的海鮮拼盤一到梗係同佢影返張靚相先啦~

蟹仲有膏,半隻真係唔多夠喉

食完海鮮後,就上火鍋配料,講真都係常見的火鍋配料XD

不過食埋就真係見飽

侍應們好細心會留意每枱的情況幫你換碟、上火鍋料、落蔬菜粒及落粥。

其實問心個湯底真係好清,但到最後加埋南瓜芋頭粒配合之前海鮮,肉類,蔬菜的精華,個粥係比想像中好食。而且有種日本蔬菜粥的感覺(哈哈),不過實在太飽的關係,只能食一碗粥總結了呢餐。
2018-02-08
5 分鐘 (堂食)
  • 桂花蚌