2018-10-17 219 瀏覽
同朋友去深水埗買模型,買完行過呢間糕點烘培店,朋友比佢啲五顏六色嘅砵仔糕,吸引視線而停步。由於她是甜品控,所以當然唔會錯過。 除了想食冰鎮砵仔糕,她又想試黃金拔絲蛋糕,即時說請我食甜點。 冰鎮砵仔糕有好多款口味,她選了菠蘿 (黃色),荔枝 (白色),青蘋果 (青色),水蜜桃 (深黃色)。再選了黃金拔絲蛋糕,芝士 (淺黃色),朱古力 (啡色),鹹蛋黃 (金黃色)。冰鎮砵仔糕口感,有啲似細個食果啲大菜糕蛋,反而唔似砵仔糕。除左顏色唔同,加咗少少唔同水果香味,基本上味道差不多。唔太甜,冰冰凍凍,天熱食真係唔錯。細細件拔絲蛋糕唔太甜,甜味剛好,蛋糕搣開有拉絲效果,好特別。鹹蛋黃味道最突出,好香而口感鬆軟 朱古力同芝士中規中矩。 由於我唔會鍾意食太甜嘅甜點,所以反而我好滿意。

外賣自取