餐廳: 三德素食館 (僑冠大廈)
資訊:

2019-03-30 526 瀏覽
之前食過幾次,不過都係成大班同學,人數多,兩張大枱拍在一起,所以都好難影相。今次舊同事約食飯,咁啱又揀咗三德,人數6個,我哋就揀咗個六位套餐。金湯花姿冬茸素翅羹、勝瓜黑木耳素柳片、菠蘿咕嚕素球、紅燒本菇海參豆腐、椰汁香芋南瓜煲和欖菜彩椒鮮冬菇藕片,以及另外叫多一個荷葉飯。最快到嘅係荷葉飯,大家都急不及待,因為好香嘅荷葉味,食落有芋頭粒和素肉,又香又好食,之後其他餸菜都陸續送上,素翅羹亦好清淡,好好飲,其他四款素菜都好啱我食,唔會覺得油,賣相亦好靚,追求健康素食者,又或者好似我咁,食慣清淡及追求原味,就會覺得今餐好好味好好食,不過對於食慣肉類及濃味者就會覺得無味,甚至有人覺得好似味道碟碟都差唔多。最後仲有甜品送,南瓜西米露,大家對呢個甜品都有唔同評語,我個人就覺得好清甜又好味,主要西米露嘅份量又唔會太多,粒粒分明,不過對於濃味愛好者嚟講,就覺得同個素翅羹差唔多,只係甜同鹹嘅分別。總結:無論素菜嘅味道,亦或店員嘅服務態度,三德都做得唔錯。不過價錢就要人多才會比較抵食,因為可以叫多幾樣餸,相對如果人少就會覺得比較貴。而我哋今次6人共$747,每位平均$124.5,都算抵食。

金湯花姿冬茸素翅羹、
金湯花姿冬茸素翅羹

勝瓜黑木耳素柳片、
勝瓜黑木耳素柳片
菠蘿咕嚕素球、
菠蘿咕嚕素球
紅燒本菇海參豆腐、
紅燒本菇海參豆腐
椰汁香芋南瓜煲和欖菜彩椒鮮冬菇藕片,
椰汁香芋南瓜煲
以及另外叫多一個荷葉飯。
荷葉飯

欖菜彩椒鮮冬菇藕片
西米露
$124.5 (晚餐)
荷葉飯
欖菜彩椒鮮冬菇藕片