2024-09-06
迎來生日Week呢所以今個禮拜特別多飯局🙈 今日約咗朋友嚟到筲箕灣呢間打卡風滿滿嘅Cafe😊🔸Hairy Crab Coral Baked Scallop, Mashed Potato呢個焗扇貝係季節限定嘅菜式😚 面頭用蟹粉黎調味 而底層用薯蓉去襯托 我最鍾意佢調味唔係好濃 但係有淡淡的牛油香味 同埋保留左扇貝嘅原本嘅鮮味☺️☺️ 🔸Pork Knuckle with purple cabbage and homemade apple relish呢個脆皮德國豬手真係不得了‼️ 份量非常大份 估計有三至四人份量🫢 外皮炸得非常香口同埋好脆 但係入邊嘅皮脂 & 肉仲係好軟嫩😮服務員仲會即刻幫你切開隻豬手 切到細細舊就好方便分嚟食 唔使自己郁手🤭 另外一讚嘅係佢嘅配菜 包括有紫椰菜同埋Homemade 蘋果蓉 兩個都有微酸嘅味道 配埋鹹豬手真係一流 👅 或者唔鍾意配酸酸哋嘅配菜可以考慮點芥末 同樣出色👍🔸Fresh Grape Apple Yogurt Soda賣相非常靚嘅一杯飲品 面頭鋪滿切開咗嘅提子粒 而青蘋果味配埋乳酪真係好夾 平時出邊舖頭好少見到呢個 combination🔸Pineap
🔸Pineapple Hat
同樣都係賣相非常吸睛嘅飲品🤭 有好多裝飾擺設 😂 大大片既鮮菠蘿面頭仲要有少少焦糖🤤 真係甜到入心😛
飲品方面,菠蘿汁溝雪碧亦都係意想不到地好飲👍
🔸Mango Napolean
最後當然要叫返個甜品作結 餐廳竟然知道我嘅生日 所以上甜品嘅時候非常有心思 除咗寫咗句Happy birthday 仲擺咗喺個音樂旋轉木馬上面😂 然後個音樂盒係播住生日快樂(當然係我朋友事先同餐廳講🤣)成件事好有童真,但係亦都感覺到餐廳好有心思🥳
拿破崙嘅質素都非常高 個餅底有三層咁多,而每一層都係超脆‼️鮮芒果粒同埋芒果蛋白忌廉嘅比例都做得好好
總結嚟講,呢間餐廳打卡真係一流 除咗環境好有格調同埋裝飾都好別緻之外,啲食物嘅擺盤同埋賣相都好吸睛🤩🤩 服務員態度良好 亦都會同你吹兩句🤣