2020-09-15 511 瀏覽
瑪斯小食位於火炭工業區,聽老細講佢地都係開業左3個月,主要做外賣,店內只有幾張枱供堂食,老細見我地身水身汗踏單車,即刻問我地要唔要冰水。.🍽澳地利天然礦泉水本身以為老細都係俾杯普通嘅凍水我地,點知佢拎左枝紫色樽嘅水出黎,呢枝澳地利天然礦泉水飲落好清甜,市面上飲到果啲礦泉水有陣奇怪味,但呢枝係無嘅。.🍽花雕醉雞翼 $22 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻我最欣賞嘅小食,佢酒味做得好好,食落後勁唔會帶有澀味,加左冰糖落去,令到酒香更加突出。因為自己都整過花雕醉雞翼,最難係醃浸嘅時間。太耐會有澀味,太短就唔夠入味。.🍽日式咖哩雞飯(大) $28 👍🏻👍🏻👍🏻咖哩比較辣,如果食開小辣嘅朋友未必頂得順,而甜味略嫌少左啲啲,雞肉方面用左雞粒,肉質不錯,飯就用普通白米,如果用日本珍珠米會更好。如果比較細食或女仔可以選擇細size。.🍽韓國火腿拉絲芝士蛋吐司 $25 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻佢塊吐司用西多士處理方法一樣,先用蛋漿浸濕麵包,再煎香,令到吐司散發香味但入口軟綿綿。.🍽墨西哥風脆玉米片(芝士醬番茄碎) $20 👍🏻👍🏻👍🏻玉米片脆、芝士醬多、番茄鮮,老闆娘話加d肉碎仲正,就俾左兜孜然肉碎我地,原本都好好味,加埋
🍽澳地利天然礦泉水
🍽花雕醉雞翼 $22 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🍽日式咖哩雞飯(大) $28 👍🏻👍🏻👍🏻
🍽韓國火腿拉絲芝士蛋吐司 $25 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🍽墨西哥風脆玉米片(芝士醬番茄碎) $20 👍🏻👍🏻👍🏻
玉米片脆、芝士醬多、番茄鮮,老闆娘話加d肉碎仲正,就俾左兜孜然肉碎我地,原本都好好味,加埋肉碎更加正。
🍽珍珠奶茶、黑糖珍珠奶茶 跟餐$12 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢家珍珠奶茶茶底係用港式奶茶,老細不斷微調個茶底,令到佢適合沖做珍珠奶,最終調製成呢杯充滿港式味道嘅珍珠奶茶,而黑糖珍珠煙韌彈牙,食落充滿黑糖味,十分足料。
🍽朱古力心太軟 $20(杏仁雲妮嗱雪糕 $10) 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢個心太軟比一般糖水舖有過之而無不及,入口濃濃嘅流心朱古力醬,甜而不膩。可惜店舖雪櫃唔夠凍,雪糕上枱時溶溶地。
🍽花雕醉乳鴿 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
原本已飲飽食醉,同老細娘吹下水,傾下佢地店舖經營,食物烹調,老細拎左佢整緊下個月新菜式花雕醉乳鴿出黎,諗住佢都係俾我地望下,點知下一秒就砌好俾我地品嚐,酒香好足,最正係肉質非常之嫩滑。
瑪斯小食一間充滿人情味嘅小食店,在用餐其間有位外賣員到小食店等餐,老細都俾左罐可樂慰勞佢大熱天時走來走去送外賣。老細老闆娘在用餐都會不時同客人傾談經營之道,同時希望了解客人對食物嘅意見。而且價錢比較平,我地都擔心佢有冇錢賺。