2022-07-12
Ben Ben 廚房@benben.kitchen大埔南盛街16號南盛大廈地下1號舖今日黎到一間大埔區好重人情味嘅小店「Ben Ben廚房」!我唔係吹奏佢,係因為佢會定期派飯比老人家同提供義剪的,值得讚賞。之前都有外賣過佢d炒粉面,又真心幾好食,所以今次就黎試下佢d晚市野食。今次叫左蒜香骨、海鮮豆腐煲同埋煎蠔餅。1.蒜香骨炸蒜十足,d骨入味,整得夠晒香口,食落啖啖肉,唔會只係得骨!如果唔係要返工,我一定叫支啤酒黎送🤤🤤2.海鮮豆腐煲材料十足!蝦同魷魚火喉控制得宜,絕對冇over cook!味道岩岩好,唔會話大濃味遮左食物本身味道。收汁都收得好好,d汁掛到係食身本身上面,煲底唔會話水汪汪。不過d菇就有少少苦澀味。3.煎蠔餅好耐冇食過煎蠔餅,對上一次已經係d走鬼檔到食!坊間好多蠔餅都係炸到好似入面冇野咁,蠔又細,個d我只能叫炸粉漿!但依到嘅做法就應該係做半煎炸,所以先做到真係有「餅」嘅效果,而且d蠔又大粒d又唔會腥!不過如果可以厚多少少,口感真會更加fit了😋整體黎講,食物質素良好,環境企理乾淨,坐都舒服!係一間值得一去嘅小店。#大埔美食 #香港美食 #hkfood #港式 #人情味
大埔南盛街16號南盛大廈地下1號舖
今次叫左蒜香骨、海鮮豆腐煲同埋煎蠔餅。
1.蒜香骨
2.海鮮豆腐煲