2019-01-04
一諗起打邊爐,我諗吉野家都係其中一個熱門既選擇,因為價錢相宜,而且質素也相對穩定同有保証。所以無論春夏秋冬,每逢晚市都會有好多人打邊爐,坐無虛席,自己一個人打又得,一大班朋友亦得。由買餐到無湯要添加湯底都是全自助,但亦無損其人氣。唯一美中不足就係冇好似其他快餐店咁供應多款佐料俾人添加,比較失色。要說到吉野家的打邊爐,佢既芝麻醬是整個火鍋的靈魂所在,無論你用來點蔬菜還是肉類都會好好味,但一盒真係唔夠,唯有要另外點醬油來食,佢既醬油都OK架,適合用於打邊爐點食物。另一方面,烏冬都係必食的,雖然是雪藏的,但下鍋煮熟後,它的面質吃起來仍然係彈牙的,亦不需要好像某快餐店要加錢才可以轉烏冬及加錢先有飲品,這正是性價比比其他同樣是提供一人火鍋的快餐店為高。再細看鍋裏的食材,比較突出的只有芝士竹輪,竹輪的質地是彈牙的,咬開竹輪會流出芝士,味道不錯。其餘食材都係正正常常,並不突出,而且份量也不多。肥牛應該係牛肉飯的肥牛,不過不失,牛肉味冇大字開頭的快餐店的味濃。整體來說,以這個價錢算係不錯了,如果晚市要光顧吉野家,我諗吉邊都係我既首選。順帶一提,由於這間分店面積比較細,應該係我見過咁多間分店最細的一間,
順帶一提,由於這間分店面積比較細,應該係我見過咁多間分店最細的一間,坐位亦唔係多,所以要來打邊爐既朋友最好早少少來,唔係只有呆企等位的份了。