2024-12-25
金沙鹹蛋黃鳳尾蝦近年鹹蛋黃盛行,無論係零食小菜都會加少少鹹蛋黃當做一個新菜式。當然有D係好夾,有D純粹係得個gimmick,而呢個菜式我個人覺得係好成功。蝦球彈牙爽口,而且煎得好香,鹹蛋黃個分量適中,味道又唔會完全蓋過蝦球本身個味。避風塘炒蟹肉意大利粉非常港式風味嘅意粉,用炸蒜、辣椒、蟹肉等配料炒出黎,有少少辣,但真係好有平時避風塘炒蟹嘅風味。意粉亦處理得剛剛好,非常al dante。慢煮BBQ醬美國豬肋骨伴薯條及普羅旺斯燉菜豬肋骨分量十足,比拳頭仲要大。肉質軟嫩,外面佈滿BBQ醬,比較適合重口味嘅人士。焙茶心太軟蛋糕配雪糕好少見焙茶心太軟,食落主要係朱古力味再加淡淡嘅焙茶味道。如果中意哭朱古力嘅應該都幾中意。總括而言,牧羊少年咖啡館食物高質素之餘,仲非常適合打卡,推薦!
金沙鹹蛋黃鳳尾蝦
避風塘炒蟹肉意大利粉
非常港式風味嘅意粉,用炸蒜、辣椒、蟹肉等配料炒出黎,有少少辣,但真係好有平時避風塘炒蟹嘅風味。意粉亦處理得剛剛好,非常al dante。 慢煮BBQ醬美國豬肋骨伴薯條及普羅旺斯燉菜
焙茶心太軟蛋糕配雪糕