2021-05-16
米線控最愛周圍試唔同嘅米線,隨住米線關注組嘅成立,成日睇post更燒到我成日想食米線。之前食過一次石籬呢間人氣米線鋪,今次再嚟到食水準依然。不過估唔到係本身個鋪面行入啲原來仲有另一堂食位置,唔會焗促冷氣充足,讓行咗一段路過嚟嘅我地可以抖一抖。皇牌米線有齊佢地熱門嘅餸,分別係雞絲、螺旋藻、腩肉。啲餸鋪滿成個碗,完全見唔到米線嘅縱影啊!每個餸嘅份量都好多,小鳥胃就要睇住嚟嗌啦!雞絲簡直用澎湃嚟形容,每一啖米線都會夾到雞絲一齊食。螺旋藻係類似昆布嘅味道同質感,營養價值高!有時好怕腩肉會好韌同柴,但呢度嘅又唔會太柴,帶少少辣。今次嗌咗肉碎辣,算係剛剛好,湯底熱嘅時候食會覺得稍辣,但食食下湯底凍咗就覺得無乜野。整體嚟講皇牌米線係抵食嘅,餸量都多,當日好餓嘅狀態都食唔晒呢!但始終地理位置都比較偏僻,所以唔會可以常來喔!順帶一提,因為佢地嘅餸大多都係凍擺上湯,所以湯底食食下會凍咗,對住趕時間嘅我地都幾方便,但如果有人鐘意熱湯就可能有concern啦!
皇牌米線有齊佢地熱門嘅餸,分別係雞絲、螺旋藻、腩肉。 啲餸鋪滿成個碗,完全見唔到米線嘅縱影啊!每個餸嘅份量都好多,小鳥胃就要睇住嚟嗌啦!雞絲簡直用澎湃嚟形容,每一啖米線都會夾到雞絲一齊食。 螺旋藻係類似昆布嘅味道同質感,營養價值高! 有時好怕腩肉會好韌同柴,但呢度嘅又唔會太柴,帶少少辣。