2024-07-24 3830 瀏覽
Falcone位於中環IFC, 係Blacksheep旗下嘅意大利餐廳。餐廳主打正宗拿玻里Pizza、手工意粉。餐廳環境高雅古典,充滿異國風情。啱晒同朋友gathering/約心儀對象dating💕 🍕Porchette e Provola ($258)拿玻里Pizza, 餅底鬆軟有咬口,餅邊好脆!Provola 芝士個味道好濃郁,配搭煙肉同焦糖洋蔥,甜香味濃!🍕Capricciosa ($258)呢個Pizza味道比另一個Pizza較淡味,可能因為蘑菇真係好多,有啲蓋過埋芝士同火腿嘅味道,所以我哋都係鍾意另一個Pizza,個味道豐富好多!🍝Rigatoni alla Genovese ($248) 粗管意粉配以慢煮牛肉,紫洋蔥同芝士, 入口惹味十足。尤其鍾意佢個Al tende口感!!! 呢個超好食!必試!🍰Nemesis Al Cioccolato ($98)朱古力蛋糕嘅朱古力味好香濃,而且食落去口感好smooth,個味道就好似心太軟咁。旁邊嘅忌廉主要用嚟平衡返個甜味,因為個蛋糕真係好甜,如果唔太鍾意啲好甜嘅蛋糕,可以考慮其他甜品。🎀Melo’s rating: 🍑🍑🍑🍑🍑(5個🍑

🍕Porchette e Provola ($258)

🍕Capricciosa ($258)

🍰Nemesis Al Cioccolato ($98)

🎀Melo’s rating: 🍑🍑🍑🍑🍑(5個🍑為滿分)

餐廳只接受Walk in (不過可以提早email佢哋排wait list)
嗰日我哋七點去到攞飛,最後都等咗個半鐘先有得入座。