餐廳: 鮨文
資訊:

2018-05-22 819 瀏覽
鮨文-主打OMAKASE,即係廚師發辦,亦係我對廚師既一種信任,由佢為你挑選最優質、最時令的食材,亦係好多美食家品味日本料理的「最高境界」,今次終於終於輪到我啦,今晚我個胃就交俾你啦先黎個茶碗蒸,面層係黑松露,下面就係超滑既蛋,蛋入面仲會搵到元貝粒同魚塊,確係鮮甜鱸魚Suzuki 配以小小柚子皮同酸汁,鱸魚既特色就係越咬越出味則邊仲有d面豉味既蒜頭,都幾特別三重縣蠔係位處日本中部的近畿地方,隻蠔成隻手掌咁大,仲要係超肥美,呢款蠔係比較爽身同甜身d,食完蠔飲返啖茶,d回甘味就會出返哂黎架啦!而油甘魚就用左炭烤網燒,邊位比較脆身,點wasabi食一流伊佐木他他配以京蔥,分兩次食就岩岩好 食血鰹就好似飲左保礦力一樣,皆因佢鐵質較重 ,帶點微酸,上面加左d蒜同芝麻,食既時候就會香d下面三幅相係中拖羅,重油份但係超滑身,係我食日本野以黎第一次食到無筋既拖羅,呢個點住1/4 既wasabi就可以啦而上面兩幅相係大拖羅,油份會更重,師傅淨係用火槍燒一邊,食落口感幾特意,一半生一半熟,呢個時候可以點晒剩餘既wasabi海鰻魚就魚肉煙韌有口感,配以紅色既梅醬,底下有舊茄子可以最後先食,清下個口黎到食左鮑

茶碗蒸

則邊仲有d面豉味既蒜頭,都幾特別
鱸魚

三重縣蠔

而油甘魚就用左炭烤網燒,邊位比較脆身,點wasabi食一流

油甘魚

伊佐木他他配以京蔥,分兩次食就岩岩好
伊佐木他他

血鰹

拖羅

海鰻

黎到食左鮑魚啦,師傅建議食左鮑魚先,再將個飯掉落個鮑魚肝醬度索哂d汁黎食,鮑魚就緊係超淋,配埋個醬食,簡直冇得輸
鮑魚

壽司方面,左上係即開帆立貝,經師傅大力拍打帶子既肌肉,令肌肉收縮,食起上黎確實同平時唔同

右上就係三文魚子壽司,三文魚子用酒醃製過,冇左平時既腥味,食落鮮甜,而下面放有柚子皮,食落就真係好清甜

左下就係關西赤鱸魚,同天池齊名,佢油份重,岩做刺身,師傅落左d鹽,再用火槍溶鹽,面頭再配少少魚子醬調味

右下係太刀魚,佢岩岩炸起,外脆內嫩,面頭仲放左黑松露醬

而海膽方面,上面兩張相係赤海膽,海膽味一次過湧出黎,下面係羽立水產白海膽,佢限量供應,需要拍賣呢款海膽味濃郁,就算飲完杯茶,海膽味都持續不散
海膽

最後就有個魚湯,超重骨膠原,對皮膚非常好;
仲有個右口魚手卷,條魚會燒一燒先,師傅會將d魚油倒返落個飯度,食落會更香;最後仲有靜岡清縣既蜜瓜,上面噴左少少加威士忌,清甜得黎又帶點酒味,為我呢餐畫上完美既句號
2018-05-14
$1980 (晚餐)
茶碗蒸
鱸魚