2016-04-20
早一排係facebook 睇到一個post,列出左「香港十大最好味米線鋪」,入面講到:- 如果未食過呢間嘅米線,就唔好同人講自己食過最好味嘅米線!- 呢間米線原來唔只係「全港最好食」,更加係「全宇宙最好食」就我黎講,post 入面有提過既另外 9 間我都有食過,唯獨是第 1 名既呢個,所謂「全宇宙最好食」既,我反而就未試過,於是就搵左對上個星期六去試下。由於我係衝著「全宇宙最好食」呢個朵而黎,所以係我講食評之前我要澄清返一樣野,當然,就係「全宇宙最好食」呢個名既「由來」,呢個名只係由文章作者"聲稱"係由網民一齊選出,換言之即係由作者 / 第三者們所導出,並不是由「店家」自己話自己係,所以以下我俾既評價係唔會有任何情感上既分數。Openrice 呢個食評制度我覺得幾無謂,佢分做「味道」「環境」「服務」「衛生」「抵食」,在於我本人黎講,我只會著重「味道」,在此之外,一切都係冇意思。我唔介意「用天價係大排檔俾班伙記插住咁食一餐正到無倫既美味」,但我不能接受「用超抵價係服務極好既五星級餐廳食一餐垃圾」,所以以下,甚至將來,我所寫既所有食評都只會評價其「味道」,咁樣對所有唔同級數、pricing
入面講到:
當然,就係「全宇宙最好食」呢個名既「由來」,
但我不能接受「用超抵價係服務極好既五星級餐廳食一餐垃圾」,
所以以下,甚至將來,我所寫既所有食評都只會評價其「味道」,
咁樣對所有唔同級數、pricing、服務既「食物」都可以apple to apple 咁比較,
能夠有一致性既標準,三字記之曰 - 「好味道」
開始,小弟平時一日三餐都可以食湯粉類,對於大陸式既湯粉更加著迷,
而米線,就由十多年前,長沙灣第一間麻辣米線就開始食,
甚至去過湖南長沙等地去試真正既「麻辣粉」、「辣魚粉」,
係香港每逢發現新既米線鋪,都一定會狗衝去試,所以在於「辣湯粉」既角度,
我覺得自己應該都有「少少」資格去評價呢間米線,
至於點解我打咁多廢話都仲未開始?
因為我見到好多「好評」都話自己食呢間野由細食到大,
我唔想用三言兩語就推翻一班「由細食到大」既網友的童年,
所以會解釋較多,下面黎料。
只談味道:
酸夠、麻夠、辣夠,只係「夠」,絕不是好,
因為三種原素中「並無」結合到一種最重要者 - 「味」
因為酸、麻和辣三者係非常容易搶味,
一碗好既麻 / 酸辣米線,係食用者吞左一淡之後,
舌頭的中間(即最多脷胎個位)係會有雞湯既鮮味留低,
相反,差既米線就只會食到酸、麻和辣,吞服後只留下淡淡的水味。
道理就好似平時用普通滾水煮個「辣味即食麵」,
相信大家都試過煮完後落味粉和辣粉,係呢個時候唔小心比平時落多左水,
個麵出到黎既味道就會淡如水,但辣味相對唔會太大影響,
因為「辣味」本來就係較為容易搶味覺,即使沖淡左仍然有其存在感,
而呢間米線既味道,就同呢碗「落多左水既即食麵」一樣既食感。
酸、麻、辣,缺「味」,三者各自發揮,完全不能結合。
CCTVB果句野咁,一碗「魚蛋粉」,「魚蛋有魚蛋味,粉有粉味」,
即係失敗。
我唔會話呢間野難食,但話佢係「全宇宙最好食」,
我就吞唔落呢淡氣,
因為呢間只可以算係一間極為普通既米線。
最後我建議「由細食到大」既一班好網友,
近近地去荃灣食下果間叫「唯一雲貴川風味」先,
我唔係話人地好好,只不過用黎同呢間野比較,完全不費吹灰之力。
題外話/補充資料:
呢個係我處男下海既第一個食評,其實較早前已經一早想寫,
就係食過果間係大坑既野,叫「The Pudding Nouveau 」既垃圾,
詳細我唔係到提,不過我會係往後時間補返一個負評俾佢,放心。