2017-12-22 94 瀏覽
唔知點解近幾年啲食肆,食肉餅有骨,食雲吞都可以有骨,仲要食到最後嗰啖先至食到有奇怪嘢,搞到好似筆者玩野咁,投訴又唔係,唔反映又覺得唔合理。前幾日帶着一歲幾小朋友食喜棧,圖片影得無骨海南雞好好味,諗住冇骨可以放心比小朋友食,菜肉雲吞都係叫俾小朋友食。但是那半隻無骨海南雞,佔咗一半係未去骨嘅,而且骨係斬雞既時候碎咗,好尖嘅。默默承受咁食咗有骨嘅「無骨海南雞」。條鯧魚蒸得幾好味,我一個人食晒。食到尾聲,我食埋小朋友食剩果兩粒菜肉雲吞,一咬落去就係骨。我唔知道我個小朋友之前食嘅幾粒有冇食到骨而吞左。當時真係好嬲,我旁邊站着一個長頭髮後生瘦瘦的侍應,佢見到我不斷的吐出雞骨和雲吞有骨,完全沒反應。反而很忙碌走來走去的主任馮小姐,見到我面有難色,主動問我是不是需要幫忙。我告訴佢有骨情況,馮小姐很歉意的說不好意思,而且檢查尖骨,也問候我和小朋友有沒有受傷。很難得遇上從善如流,禮貌細心嘅職員,主動幫忙,雖然食無骨海南雞有很多骨,食雲吞竟然有尖骨係雲吞入面。我今次是好評。當然職員都係賴中央廚房,其實依個真的不是point。喜棧有福氣請到如斯有heart職員。真係要好好珍惜。

條鯧魚蒸得幾好味,我一個人食晒。

當然職員都係賴中央廚房,其實依個真的不是point。

喜棧有福氣請到如斯有heart職員。真係要好好珍惜。

無骨海南雞
菜肉淨雲吞